
Internetul este pe de o parte o modalitate prin care oamenii au acces la o sursă nelimitată de informații de interes public, dar care totodata pune la dispoziție un conținut de divertisment care permite persoanelor manifestarea creativă, care are drept scop amuzamentul utilizatorilor rețelei.

Categorii de risc
Internetul este atât un spațiu care conferă numeroase oportunități și resurse informaționale, având un efect pozitiv asupra populației, dar care de multe ori devine un mediu periculos în special pentru tinerii neinițiați (minorii) care confundă realitatea cu mediul virtual, în care identitatea unei persoane este destul de contestabilă. Într-adevăr copii și adolescenții sunt mult mai vulnerabili și influențabili în comparație cu adultii, de aceea exista legi speciale care sa-i protejeze. Cu toate acestea este extrem de important ca până când minorul ajunge la vârsta maturității persoanele responsabile de el sa-i monitorizeze activitatea și să-l educe cu privire la riscurile și responsabilitățile pe care le are în mediul online.
Persoanele care creează conținut pe diferite platforme la care au acces minorii nu sunt obligate să se conformeze unui anumit tip de conținut doar din cauza prezenței audienței tinere. Instagramul și cele mai multe platformelor oferă posibilitatea de a observa vârsta audienței, astfel că orice influencer își ajustează conținutul în funcție de intervalul de vârstă majoritar, fiind în avantajul său să satisfacă dorințele publicului, dar menționez încă o dată, nu este obligat. (urmează să scriem un articol separat despre acest subiect)
Așa cum orice individ are dreptul la libera exprimarea, de a posta comentarii raportate la ceea ce vede în mediul online și influencerii au dreptul să prezinte ceea ce doresc ei pe contul personal fără a fi îngrădiți.
Sunt de vina influencerii pentru tot răul din lume?
Subiectul cu Laura Giurcanu este cel mai recent însă înainte de acest conflict a fost mediatizat scandalul cu Plush BIO și nu pot să nu observ o tendință a oamenilor de a nu-și asuma consecințele neinformării lor. În niciun caz nu susțin ceea ce s-a întâmplat, au fost numeroase persoane care au avut de suferit și suferă în continuare de pe urma utilizării cremelor respective, pot menționa faptul ca mă număr printre tinerii care au întâmpinat probleme cu tenul și îmi dau seama cât de ușor influențabilă este o persoană disperată de a găsi un tratament care sa îi rezolve problema, cu toate acestea consider că să cumperi un produs de acest gen în urma unei reclame, fără a te informa în prealabil și a apela la un personal de specialitate care să-l recomande reprezintă un mare risc în general, risc pe care consumatorul trebuie să și-l asume.
Ne aflăm într-o epocă în care trebuie sa fim foarte prudenți cu privire la ce produse achiziționăm deoarece sunt o mulțime de oameni care așa cum spuneam la începutul articolului își pot asuma o indentitate falsă, care de cele mai multe ori poate fi verificată sau nu în mediul online. De aceea când vine vorba de probleme medicale, de orice fel, cea mai buna metodă este consultul realizat de personalul autorizat la cabinet, pentru a se certifica autenticitatea medicului.

Persoane precum Antonia sau Dorian Popa au fost acuzate că au influențat tinere să cumpere cremele, însă ceea ce nu este avut în vedere este faptul că produsele, mai ales cele cosmetice, reacționează diferit, ingrediente care nu dăunează unui ten pot avea efecte distructive pe altul. Bineînțeles, în cazul acesta genetica își spune cuvântul precum mulți alți factor, de aceea să dai vina pe o persoana care a promovat un produs care a fost bun pentru el, dar cu care o marjă mare de tineri au avut o experiența negativă este greșit.
Legea nr. 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte
Firma care produce produsul este responsabilă de faptul că acesta nu survine nevoilor grupului său țintă, ba din contră cauzează daune persoanelor care utilizează produsul și în acest sens se poate consulta Legea nr. 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte.

În această situație persoana vinovată care a încălcat flagrant legea este doamna care a prescris rețete tinerilor oferind tratamente fără un consult în prealabil(ancheta va demonstra dacă acest fapt este dovedit sau nu, până atunci orice inculpat se bucură de prezumția de nevinovăție).
A fost o decizie personală, de a se asocia cu numele firmei Plush BIO, pe care persoanele publice care au promovat produsele și-au asumat-o. Este dreptul fiecăruia de a recomanda orice, însă ceea ce este crucial și lucru pe care doresc să-l accentuez este faptul că nimeni nu trebuie să cumpere produse care sunt recomandate de persoane care nu sunt avizate!! Mai ales în această situație când este vorba de o problemă medicală. De multe ori influencerii care promovează anumite creme, primesc coletul cu produse fără a se informa cu privire la firma care le produce, la ingrediente, le testează și în cazul în care nu îi afectează îl recomanda mai departe.
Este important de reținut faptul ca și ei sunt oameni la fel ca noi, se întâmplă să greșească, să nu fie informați, în loc să creștem secțiunea lor de comentarii cu jigniri mai bine ne interesăm, consultam sfatul unui specialist ( persoanele care termină facultatea de Medicina învață mai mult de 6 ani pentru a ajuta oamenii) pentru a nu fi puși în postura de fi nevoiți sa găsim vinovați.

Și tu ești un influencer
Deși ne aflăm în secolul 21 pare să fim atat de departe de modernizare și de evoluție. Occidentalii deși au și ei multe lucruri de corectat în ceea ce privește mentalitatea oamenilor, ei asimilează și acceptă mult mai ușor schimbarea care reprezintă o realitate, este un fapt care se petrece indiferent dacă cineva își dorește sau nu.
Termenul de “influencer” a devenit o normalitate pentru cei din Occident și cu toate acestea în Romania persoanele asociate cu acest termen sunt judecate aspru și criticate sub pretextul că „nu fac nimic” sau că „recomanda produse pe care nu le testează înainte” sau că „influentează tânăra generație în mod negativ”. Orice persoană care are un cont de social media ( Instagram, Faceboook, YouTube, Tik tok) este un influencer, deoarece urmăritorii săi au acces la ideile, gândurile, evenimentele marcante din viața sa, atât cât persoana în cauză le permite. Chiar dacă individul are 100 de urmăritori, acesta are puterea de a-i influența pe cei 100 de urmăritori ai săi prin conținutul pe care îl afișează, ceea ce îl face pentru cei 100 de urmăritori care vor să fie la curent cu viața sa, un influencer.
Spre exemplu, diferența dintre un om simplu care are spre un cont de Instagram și o persoana publică care este considerată “influencer” în adevăratul sens al cuvântului este doar numărul crescut de urmăritori care îi conferă acest statut de “influencer”.



Se petrece un fenomen global în care influencerii nu mai sunt văzuți ca pe niște oameni. Am observat acest lucru nu doar în România ci și America, persoanele publice în mare parte trebuie să renunțe la dreptul lor la viața privată, sunt priviți printr-o lupă, iar la cea mai mică greșeală sunt taxați și criticați aspru pentru alegerile pe care le fac, indiferent că este vorba despre viața lor profesională sau cea personală(Mihai Alexandru Hash are un video despre cancel culture unde explică acest fenomen – vezi mai jos). Acestă prudență excesivă de care ei trebuie să dea dovadă pentru a supraviețuit scandaleor create de media dăunează grav psihicului.
Astfel că noi ca și comunitate trebuie să învățăm să fim mai toleranți unii cu ceilalți, să apreciem munca tuturor și să realizăm odata pentru totdeauna ca persoanele care sunt mai vizibile nu sunt niște entități atotștiutoare, perfecte, care nu greșesc niciodata, sunt și ei oameni, se întâmplă să spună sau să facă ceva care să nu fie în conformitate cu modul de gândire al altcuiva.
Ce este crucial să știi înainte de a posta orice în mediul online? ( poza, videoclip, comentariu) Legal advice
Articolul 10 al „Conventiei europene a Drepturilor Omului” garantează dreptul la libera exprimare, cu toate acestea de multe ori oamenii nu realizează că drepturile pe care le primim sunt însoțite de numeroase responsabilități care exista tocmai pentru a ne face noua viața mai ușoară și pentru a putea coexista cu toții în armonie.
Ce pentru o persoana poate reprezenta exercitarea dreptului său pentru altcineva ar putea însemna o gravă încălcare a altui drept. Articolul 73 al „Noului Cod Civil„ prevede dreptul la demnitate care s-ar traduce prin respectarea reputației unei persoane. În momentul în care un om își exprima punctul de vedere într-un maniera înjositorare pentru persoana în cauză, acesta la rândul său poate deveni un “influencer” și influența oamenii sa recurgă la același comportament care în final poate avea repercursiuni grave asupra reputației persoanei publice, astfel încălcându-i-se un drept fundamental.
De asemenea, există influenceri români cum este Selly, care deși se numără printre cei mai tineri creatori de conținut, au ales să promoveze valori și concepte , încurajând educația în România, provocând dezbateri și aducând în atenția autorităților probleme și soluții reaportate la acest subiect (puteți consulta canalul de Youtube al acestuia).
Trebuie înțeles faptul că întregul brand al influencerilor , toată afacerea lor este clădită pe reputația lor, deci orice opinie negativă care escaladează intr-un conflict major dăunează brandului.
Asumarea greșelilor și educarea prin informare trebuie sa devină noile trenduri ale anului 2020. Mai ales acum când întreaga umanitatea trece prin această încercare cumplită, trebuie să învățam să fim mai toleranți unii cu alții și să respectăm munca tuturor fără a o mai clasifica în funcție de importanță.
Cu toții avem un rol și ne aflăm în locul în care suntem pentru a crea o lume mai bună și pentru a dărui iubire și compasiune. La finalul zilei trebuie să adunăm numărul de zâmbete pe care le-am pus pe chipurile oamenilor, nu de comentarii jignitoare care transmit ură. Orice acțiune efectuată de o persoană este o alegere, care poate să aibă un impact pozitiv sau negativ.
În spatele ecranului poți fii oricine, asa că cine decizi sa fii ?