#dearsocietyMEDIA : DESPRE INFLUENCER MARKETING ȘI LEGI

Sursa: fotografii preluate de pe google photos

Hello, dear society! How are you?

Cred că aveam în jur de 4 articole în lucru juridice și non-juridice. Pregătim niște proiecte foarte ample în care ne dorim să implicăm pe cât mai mulți dintre  urmăritorii noștri și consumatorii de conținut de calitate în general, de aceea ne cerem scuze pentru lipsa de activitate.

Așadar, deoarece încercăm să surprindem aici pe blog, subiecte și păreri avizate cu privire la tematici dezbătute în societatea noastră, nu puteam  să nu ne exprimăm punctul de vedere despre ”atacul” asupra influencerilor din România. Ca să rezum într-o frază, pe un anume grup destinat victimelor scandalului ”Plush Bio” (revenirea la respectivul subiect nu face obiectul prezentului articol) s-a început o campanie de denigrare a unor persoane publice din mediul online și atacarea brandului de bijuterii deținut de Laura Giurcanu. Mai multe persoane din online au dezbătut acest subiect, vă las la finalul articolului conturile lor de instagram în cazul în care nu sunteți la curent cu acest subiect

Poate ar putea apărea anumite obstacole din cauza inexistenței reglementărilor legale în materia „meseriei” de influencer în România, totuși mi-am propus să vă aduc în prim-plan câteva puncte despre cum și de ce cred eu că este foarte greu de legiferat în acest domeniu.

Articolul de față este doar o introducere, urmând alte două. În acesta voi vorbi despre obstacolele ideii de influencer, iar în cel de al doilea vom prezenta activitatea unui antreprenor și promovarea micilor afaceri, iar în cel de-al treilea Daria vă va vorbi de libertatea de exprimare și de ce lipsa de educație a consumatorilor ne va duce în câtiva ani la reglementări legale cu sancțiuni juridice semnificative.

Ce este un influencer și ce face un el?

 

Vă recomand să urmăriți un site, dacă vă pasionează domeniul social-media care se numește Influencer Marketing Hub[1]. Acolo puteți găsi explicate anumite concepte legate de publicitate, influencing, marketing, trenduri, algoritmi etc.

 

Conform lor : Un influencer este cineva care are:

  • puterea de a afecta deciziile de cumpărare ale altora datorită notorietății, cunoștințelor, poziției sau relației sale cu publicul său.
  • fiind prezent într-o nișă distinctă, cu care se angajează activ.

Impactul unor persoane asupra opiniei publice a crescut în ultimii 10 ani, deoarece statisticile arată că aproximativ 3,4 miliarde de oameni sunt utilizatori de social media, asta înseamnând în jur de 45% din populația lumii, conform reportului efectuat în anul 2019 de revista We are social[2].

 

[1] https://influencermarketinghub.com/

[2] https://wearesocial.com/global-digital-report-2019

Cea mai evidentă concluzie este că internetul a devenit modalitatea cea mai ușor de accessat pentru a obține informație, pentru a promova diferitele afaceri și pentru a inspira oameni.

Fiind o activitate remunerată mai mult sau mai puțin în funcție de tipul de conținut creat, apărută destul de recent în spațiul românesc. Este logic că reglementările legislative nu sunt bine conturate cu privire la acest tip de activitate, dar asta nu înseamnă că persoanele care o practică se află în afara legii.

Trebuie subliniat pentru început faptul că indiferent de tipul de influencer și conținutul creat (fashion, lifestyle, food etc.) putem afirma că sunt persoane care și-au creat un personal-branding devenind formatori de opinie, sunt alții care încă lucrează(au un job part-time sau full-time) și există și unii care profitând de popularitatea lor și-au creat afaceri de succes care susțin economia României, adică și pe voi.

 Pot alege să își prezinte viața, trăirile, gândurile, pot fi actori și să joace un rol, dar asta nu îl îndreptățește pe spectator să judece produsul expus și anume omul.

Photo by Joey Nicotra on Unsplash

„Primesc banii ca să nu facă nimic, se pozează prin vacanțe și ne fac în ciudă”

Tata are o vorbă, ”nu îți place nu mânca”. Nu consumi ceva care nu te interesează. Vedem pe ”stories” pachete de PR. Companiile aleg să trimită unor persoane influente diferite produse pentru a le testa din mai multe motive: pentru a primi un feedback, pentru a ajunge la un anumit target, un grup țintă care să vadă de la un om, o instanță de judecată competentă, rezultatele produsului. E ca orice reclamă plătită la televizor, unde un actor joacă un anumit rol cu scopul de a influența publicul să cumpere acel produs.

Influencerii au o comunitate sau tind spre a ajunge la un target de utilizatori activi cu care să interacționeze, pe care să îi informeze și poate pe care să îi inspire. Cu toții ne dorim să simțim acel ”sentiment de utilitate”, așadar ne dorim să ne simțim acceptați, să facem parte dintr-un grup.

În același sens putem să facem o paralelă între marii designeri care oferă produse cu împrumut vedetelor de la Hollywood pentru a le purta la diferite evenimente. Nu este același fenomen?

Facultatea de influencing

Este cert că nu poți să mergi la un curs, facultate, sau seminar care să îți certifice că ești 100% pregătit să faci o anumită audiență, totuși influencerii trebuie să fie persoane creative, care, singuri sau împreună cu o echipă în spate să creeze: fotografii, texte, video-uri, melodii sau orice alt fel de exprimare artistică.

”Se transformă” în propriile lor produse, pe care ajung să le expună 24/24. Crează conținut cu zile/săptămâni înainte. Pe cât ți-ai vinde tu viața privată? Sau cât timp ai fi dispus să aloci în fiecare zi unei activități în care rezultatele financiare poate ajung să se vadă abia după un an, 2 sau 3, iar câștigurile nu sunt pe măsura investiției inițiale. Să îți creezi imaginea, estetica, conținutul, mesajul și vocea. Acestea se construiesc în timp și timpul costă bani.

 

Câteva precizări legislative

Pentru că ne place să facem un #legalgossip povestim puțin despre tipul de activitate lucrativă și profesiile reglementate de legislația României. Câteva precizări punctuale:

  • fiecare activitate economică este supusă taxelor și impozitelor prevăzute de Codul Fiscal al României pe care vă invit să îl lecturați. Indiferent de cum sunt acestea plătite (reținere la sursă/autoimpunere etc.) toată lumea le plătește. În caz contrar ne putem afla în ipostaza unei infracțiuni de evaziune fiscală pe care o puteți consulta în articolul 9 : Infracțiuni din  Legea 241/2005 unde sunt enumerate sancțiunile.

  • Pot apărea confuzii între anumite terminologii în ceea ce privește obligațiile fiscale de aceea vă invit să consultați următorul articol , vă las aici un link și adaug totodată câteva explicații. http://www.unbr.ro/noul-cod-fiscal-distinctii-si-confuzii-terminologiceprofesii-independente-activitate-independenta-venituri-din-profesii-independente/. Activitatea de influencer nu este reglementată de acte juridice speciale, acesta fiind o condiție fundamentală pentru ca o anumită profesie să fie considerată una liberală.” Profesiile liberale nu se confundă nici cu profesiile reglementate al căror drept comun îl reprezintă Legea nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România.”Așadar lipsa unei calificări de influencer ne împiedică să încadrăm aici acest tip de activități. Totuși, conform sursei mai sus citate, această activitate ar putea fi încadrată în categoria   profesiilor  „Profesiile independente sunt o categorie mai largă, care cuprinde orice mod de exercitare a unei profesii în mod independent, indiferent dacă este sau nu reglementată prin legi speciale,  excluzând însă un contract de muncă sau altă relație de angajare”. Dacă veți citi punctul 3 veți vedea criteriile necesare care sunt întrunite de influencer petru a desfășura activitatea din punct de vedere legal.

  • Poate în viitor vor exista acte speciale care vor reglementa activitatea de influencer, şi exercitarea profesiei , dar până atunci putem doar să găsim pârghii asemănătoare și să fim de bună-credință. 

Ca să adaug și picătura de actualitate legislativă vă las aici un link despre dispoziții legale care doresc să ofere linii directoare cu privire de activitatea de creator de conținut: Influencer Marketing: A Research Guide, un articol al publicației Lirary of Congress[1]

[1] https://guides.loc.gov/influencer-marketing/regulations

Toți ne dorim să fim vizibili pentru că asta ne oferă o anumită notorietate, ne promovăm pe noi sau produsul nostru, și ajungem la un anumit grup țintă mai ușor. Înainte să apară noțiunea de vedetă în online, companiile alocau o mare parte din buget pentru promovare. Citeam un panou publicitar la un moment dat în drum spre casă care expunea următorul citat: ”dă-mi 20 de dolari și de 2 dolari îmi voi lua creioane iar de restul voi face reclamă la ele”.

Diferența dintre fandom și comunity        

Anul 2020 ne-a învățat pe lângă altele puterea unei comunități și sentimentul de apartenență la o comunitate. Influencerii nu au fani cum au vedetele clasice care cântă, pictează, joacă etc. ci au membri. Raportul este diferit. Într-un fandom urmăritorii aspiră să fie ca persoana respectivă, astfel creându-se un raport de superioritate-inferioritate. Într-o comunitate avem raporturi de egalitate, unei avem oameni care aspiră la același lucru.

În cazul Arianei Grande, persoanele care îi apreciază muzica și o îndrăgesc, aspiră să fie ca ea, astfel că ei formează fandomul artistei. Pe de altă parte Ioana Grama, Alina Ceușan, Codrina Apostol și alte nume importante formează comunitatea de influeceri din România.

Dacă ar fi să dau un exemplu, Aluziva, o creatoare de conținut din România a strâns aproape 3000 de euro în mai puțin de 24 de ore pentru un caz umanitar. How cool is that?

”To be creative” la minut

 

O să intru aici puțin pe terenul dreptului de proprietate intelectuală deoarece cred că indiferent de numărul de urmăritori, fiecare persoană care alege să își expună public viața, arta, sentimentele creează conținut, așadar vorbim despre norme juridice care reglementează raporturi privind protecția creației intelectuale în domeniul industrial, științific, literar și artistic, precum și semnele distinctive ale activității de comerț. Creatorul de conținut produce, o poză , un story , un text, o descriere, un videoclip, un desen toate acestea neputând fi cuantificate în majoritatea aplicațiior(aici cred că ar face excepție youtube-ul, dar nu pot să vă dau foarte multe detalii despre sume). Vă imaginați cum ar fi să plătiți 1 dolar/leu/euro etc. ca să accesați profilul Gabrielei Atanasov(Sweetpaprika), care este o adevărată galerie digitală de artă. Cum ar fi să plătim 0,00001 cenți pentru fiecare click pentru a vizualiza un clip de pe TikTok. Am fi mult mai atenți cu ceea ce vrem să urmărim. Am fi îndreptățiți să spunem: Am plătit și nu îmi place?Nu, nici măcar atunci.

 

Paid partnership

În ultima perioada, odată cu evoluția impredictibilă pe care a avut-o conceptul de influencer în jurul lumii, aplicația instagram a început să ofere instrumente noi pentru a transparentiza în ochii consumatorilor activitate din online a personelor a cărori conturi produc trafic semnificativ. Așadar se încercă o expunere care să ajute internauții să înțeleagă dacă un anumit produs promovat în online este sponsorizat, deci dacă respectivul influencer a primit bani în urma unui contract de publicitate sau doar apreciază produsul. Texte precum #sponsored sau #ad #paidpartnership pot indica existența unei astfel de colaborări.

Nota bene: Orice persoană carea are capacitatea de exercițiu poate încheia contracte,  care produc efecte juridice între părți. Astfel, în ceea ce privește aceste contracte de colaborare putem identifica clauze care să prevadă sancțiuni pecuniare dacă respectiva ,,vedetă,, nu și-a îndeplinit la timp obligația contractuală. Deci cum o dăm să iasă că influencerii nu au responsabilitate juridică ca a oamenilor care lucrează la stat de exemplu?

Mai mult , putem consulta și Codul RAC, dar și Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii. 

Dacă ar fi să vorbim în termeni de răspundere vă voi cita din articolul 4 al Codului menționat mai sus:

Art. 4 – Comunicarea comercială prin intermediul influencerilor

4.1 – Anunțătorii sunt resposabili pentru comunicarea făcută de influenceri.

4.2 – Raportul contractual dintre influencer și anunțător trebuie divulgat clar și vizibil in cadrul comunicărilor. Divulgarea trebuie efectuată în cadrul fiecărui articol, postare, videoclip, tweet, etc., în partea de început.

4.3- Afirmațiile făcute de influenceri trebuie să fie veridice, neînșelătoare și verificabile.

4.4 – Pentru postările privind utilizarea produsului de către influenceri, aceștia trebuie să facă afirmații care reprezintă părerile lor oneste și experiența lor personală, autentică cu produsul, bazate pe dovezile pe care le dețin, oferind, dacă este cazul, mărturiile corespunzătoare. 

Poate fi consultat la adresa : https://www.rac.ro/ro

Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) a aprobat ultima versiune a Codului de Practica în Comunicarea Comerciala în cadrul Adunării Generale din 16 aprilie 2018.

Mai mult, Instagram distinge trei tipuri de conturi : cont personal, cont de afaceri și contul de creator.

Contul creator și conținutul de marcă

Am să pun cu citat de pe site-ul instagram (Apropo, mă gândeam să fac un articol în viitor despre termenii și condițiile site-urilor de social media, ce ziceți?).

„Definim conținutul de marcă drept conținutul unui creator sau editor care prezintă un partener de afaceri sau care este influențat de un partener de afaceri, cu scopul realizării unui schimb de valoare (de exemplu, cazurile în care partenerul de afaceri a plătit creatorul sau editorul).Conform politicilor noastre, creatorii și editorii sunt obligați să eticheteze partenerii de afaceri în postările lor cu conținut de marcă, dacă există un schimb de valori între ei și un partener de afaceri.” Influencerii pot eticheta astfel partenerii de afaceri în stories sau postări pe instagram . Transparență 100%.

„De ce să urăști un om?”

Am să punctez scurt doar, pentru că urmează încă 2 articole în continuarea acestuia și nu doresc să mă lungesc, mai mult decât am făcut-o deja.

Să urăști un om pentru succesul lui nu demonstrează decât ceva despre tine, nu despre el. Libertatea de exprimare ale conform legii limitările ei. Nu ar trebui să judecăm oamenii deoarece munca, perseverența, eșecul, lacrimile, orele muncite nu se văd, iar dacă ar fi ușor toți am face-o. Cu toții suntem speciali în felul nostru și fiecare trebuie să îți găsească calea lui. Unii sunt buni la publicitate, la inspirat oameni, la gătit, la descoperit lucruri unice, alții fac cele mai tari pledoarii în instanțe sau scriu raporturi despre cazuri sociale sau chiar salvează vieți. Depinde de tine să îți găsești cale, și să îți cunoști valoarea fără a transmite energie negativă unei alte persoane.

Ura nu va produce un efect pozitiv niciodată, iar bullying-ul și mocking-ul pot ajunge să strice vieți. Cine suntem când camera se stringe depinde de noi. Putem alege să creștem această societate sau să o distrugem. O societate este prosperă acolo unde femeile sunt respectate și respectabile.

Vă las acum câteva contruri de instagram pe care eu le urmăresc și poate vă vor face ziua mai frumoasă.

@sweetpaprikaro @sinzianasooper @ioanagrama @andradasworld @lauragiurcanu @codrinaapostol @ioana.pui @alinaceusan @fabmusediana @aluziva @elinaumb @roxanapuris
Follow them
Girls support girls

Până data viitoare , stay safe!

Namaste!

Ștefana