Noaptea Albă a Galeriilor din Iași 2020

Hello , dear society!

 

Simțim miros de octombrie pe ulițele Iașiului, perioadă care poartă în fiecare an semnele culturii prin evenimentele de rang înalt organizate care implică cetățeni de toate vârstele și promovează orașul nostru la nivel internațional. Cu toate că, în acest an situația pandemică a impus măsuri speciale și reducerea numărului de participanți, asta nu i-a descurajat pe antreprenorii ieșeni să anuleze evenimentele, ba chiar i-a mobilizat să găsească soluții noi regândind organizarea acestora.

Dacă vorbim de sfera artelor vizuale, Noaptea Albă a Galeriilor din Iași a ajuns la cea de-a cincea ediție, iar Diana Marcu (coordonator voluntari) a fost deosebit de drăguță să ne răspundă la câteva întrebări legate de desfășurarea din acest an.

Cum a început proiectul și cine sunt organizatorii?

Noaptea Alba a Galeriilor din Iași a început acum cinci ani, ediția ieșeană fiind organizată de George Pleșu, președintele Asociației Culturale AltIași. În calitate de director al Borderline Art Space, și-a dorit să deschidă scena artistică ieșeană către un astfel de eveniment social, dedicat unui public mai larg. Proiectul are o vechime mai mare la nivel national, prima editie din Bucuresti fiind organizata in 2007. Eu fac parte din organizarea acestui eveniment de 4 ani. În primul an am fost voluntar, în al doilea am fost coordonator al unei galerii și in ultimii doi ani am fost responsabila cu toata partea de organizare a voluntarilor implicati in cadrul evenimentului.

Organizator NAG Iași: Asociația Culturală AltIași.

Parteneri NAG Iași: Entertix.ro, Bindu, Acaju, Cafeneaua Piața Unirii, Vitamin Aqua, Tuffli, Teo’s Cafe.

Organizator național NAG: Asociația Ephemair.

Sponsor național NAG: BRD Groupe Societe Generale.

Care este scopul proiectului, ce vă propuneți?

În primul rând, acest proiect are ca scop accesibilizarea artei, într-un format prietenos, pentru că mai ales tinerii au nevoie de contacte mai frecvente cu mediul artistic. De obicei se asociază domeniul picturii sau al sculpturii cu ceva vechi, ceva ce nu mai are atât de multă relevanță în zilele noastre. Ne-am bucurat foarte mult în ultimii ani cand am vazut ca numărul de vizite a crescut până la 12.000-15.000 pe ediție. Acest rezultat a dovedit ca am reușit sa avem impact în comunitate. Ne propunem ca in fiecare an sa aducem activitati noi pentru participantii nostri si sa mentinem magia evenimentului.

Ce activități propuneți în cadrul evenimentului?

Noaptea Albă a Galeriilor presupune vizitarea gratuită a galeriilor și atelierelor artiștilor ieșeni, care în fiecare an propun expozitii diferite. Mulți vizitatori au fost surprinsi de ateliere, mai ales cand au putut observa artiștii lucrand în timp real. O alta activitate mult dorita si apreciata de participantii  evenimentului a  fost organizarea de  Tururi Ghidate.

Fie ca erau organizate pietonal, sau pe bicicleta, participantii s-au putut bucura de o plimbare alaturi de voluntarii nostri la toate galeriile. Anul trecut am avut chiar și tururi organizate pe trotinete electrice, fapt care a adus și un plus de adaptare a evenimentului în viziunea secolului 21.

Ce galerii vor putea vizita ieșenii în acest an ?

Numărul galeriilor a crescut cu fiecare ediție organizată în ediția din acest an fiind implicate 9 galerii ieșene. Pe lângă faptul că vizitatori vor putea intra în galerii, aceștia au posibilitatea să se înscrie și la concursul organizat de noi, toate detaliile le veți afla de pe pagina evenimentului. Vom avea si premii pentru participantii la concurs, oferite de sponsorii nostri locali: Entertix.ro, Cafeneaua Piata Unirii, Bindu, Tuffli, Teo’s Cafe, Pop Cola, Vitamin Aqua si Acaju.

Care a fost impactul de-a lungul anilor?

Ne-am bucurat să vedem că în fiecare an numărul participanților a crescut semnificativ , în ediția din anul precedent înregistrând 14000 de vizite în cele 9 galerii și 20 de ateliere implicate. NAG a căpătat și o mare notorietate între evenimentele mari ale Iașiului, din ce în ce mai mulți sponsori oferindu-și susținerea pentru proiect.

Prin ce este diferită ediția din acest an ?

Contextul pandemiei ne-a făcut să organizăm evenimentul mult mai atent deoarece ne dorim ca participanții să fie în deplină siguranță. Marea schimbare ar fi legată de durata evenimentului care se va desfășura pe parcursul a 3 zile, 2-3-4 octombrie, deoarece ne-am dorit să oferim posibilitatea tuturor amatorilor de artă să poată participa, fără a se crea aglomerație.

Am adăugat mai multe măsuri de protecție obligatorie : mască , dezinfectant , limitarea numărului de persoane permise într-o anumită incintă cu respectarea distanțării sociale, sistemul de achiziționare a unor BILETE GRATUITE, dar care ne permit să moninotizăm numărul persoanelor și să protejăm astfel mai bine toți participanții.

Ne-am bucurat de un număr de 120 de aplicații destinate activitatii voluntariat din cadrul evenimentului, unii fiind la a doua , a treia participare, ba chiar unii făcând parte din eveniment încă din prima editie. Mai mult, am primit cereri și de la elevi de 12-13 ani, însă legea voluntariatului nepermițându-ne să îi selectăm.Totuși, suntem convinși că acest eveniment va avea o continuitate și în viitor prin aceștia.

În acest an implicarea voluntarilor va fi mai mare deoarece am fost nevoiți să selectăm mai puțini voluntari, iar prezența lor în eveniment va fi mai mare, pe durata a celor 3 zile. Din fericire, echipa NAG lucrează perfect împreună și suntem convinși că va fi o experiență de neuitat, mai ales că toți am simțit lipsa unui colectiv și implicare în colectiv.

Participanții pot ajunge în toate cele 3 zile în intervalul orar 18:00-24:00

Oricine poate participa și vă așteptăm în cât mai multe galerii!

Pe noi ne găsiți pe  https://www.facebook.com/IasiNAG/

https://www.instagram.com/noapteagaleriiloriasi/

BILETE GRATUITE DISPONIBILE LA :

https://www.entertix.ro/evenimente/6864/noaptea-alba-a-galeriilor-2-4-octombrie-2020-nag-iasi-iasi.html?fbclid=IwAR0AAB18iDZkzdRnaUeKyLhx89h-gw1BxQL6lILzPjhyX73qH84JmRudeKI

Îi mulțumim Dianei și vă invităm și noi să participați în acest weekend, pe noi ne găsiți la galeria APARTE.

Daria&Ștefana

FOR#DEARSOCITYEVENTS.