Susținem educația artistică în școli!

Educația artistică nu doar că trebuie păstrată în programa școlară, ci mai mult trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca restul disciplinelor.
Fie că vorbim despre educația muzicală, educația plastică sau alte ramuri alte educației artistice, care din păcate nu sunt predate decât în liceele de artă ( teatru, sculptură, dans etc), aceste manifestări artistice sunt la fel de importante în dezvoltarea unui individ, ba chiar cruciale.

Multă lume contestă caracterul didactic al orelor de educație plastică spunând:” înveți să tragi o linie” sau “ doar celor talentați le folosește la ceva”. Mă număr printre persoanele norocoase care au avut oportunitatea să studieze pentru puțin timp și la un liceu de arte, unde am ajuns să respect cu adevarat aceasta disciplină ( cu toate că eu oricum eram pasionată de arta plastică). Acolo având o zi completă în care desenam 7 ore încontinuu am realizat după un timp nu doar că tehnica mea s-a îmbunătățit ba mai mult mi-am dezvoltat vederea în spațiu, simtul estetic, calitati care sunt utile unei persoane în viața.

Sunt foarte multe beneficii pe care artele vizuale le aduc unui om începând cu îmbunătățirirea percepției vizuale, coordonarea motorie, creșterea stimei de sine, ajungând la dezvoltarea abilitaților conversaționale și totodata a creativității. Chiar și o ora pe săptămâna în cazul în care se face cu seriozitate are un impact foarte mare asupra unui copil încă de la o vârsta fragedă.


Educația muzicală este din păcate și ea subapreciată de persoanele aflate în exteriorul sferei artistice. Pe lângă faptul ca sunt foarte multe studii care susțin efectele terapeutice ale muzicii și încurajează aceată manifestare artistică, ora de educație muzicală facilitează un cadru în care tinerii își pot exprima emoțiile( indiferent dacă au “ureche muzicală” sau nu) devin mai sensibil la artă și cultură și sunt familiarizați cu nume mari care au marcat epoci întregi precum Beethoven, Mozart, Enescu. Teoria muzicală, citirea unei partituri sunt noțiuni care dezvoltă rigurozitatea unei persoane, îl disciplinează pe copil.
În încheiere vreau să vă rog să faceți un exercitiu în care să vă gândiți la ce v-a ajutat educația artistică în școală ?


Aloha, Daria