Despre Generația VOT și nu numai

Text de ONICIUC ILINCA

Ce facem în pandemie dacă nu reușim să ne documentăm și implicăm mai mult în ceea ce face o societate activă care are la bază tineri cu dorința de ași urma visele și ași promova votul care duce, astfel, la o schimbare în mai bine pentru toți? Hai să-ți spunem noi ce, Generația VOT, o mișcare de tineret menită să aducă împreună tineri din toate părțile, este acum mai puternică și mai devotată ca oricând spre a face votul un concept „cool” și de dorit.

Cristi Drăgan și Tushar Advani, fondatorii Generației VOT, sunt două persoane determinate și deschise să facă oamenii să se gândească la importanța alegerilor și a votului în viața tinerilor și nu numai. Glumeți, carismatici, dar cel mai important foarte friendly, noi am stat de vorbă cu ei și am avut surpriza să aflăm mai multe lucruri interesante despre ei.

„Lumea e obișnuită să separe generațiile. Noi vrem să le aducem împreună.”

Cum a început Generația VOT?

Cristi: Mă plimbam cu rolele prin București și l-am sunat pe Tushar, știind că o să ne vedem în seara aia să ieșim la un picnic și i-am spus: ,,Măi, fii atent, eu o să aduc niște fructe pentru picnic, tu adu niște statistici. Caută, te rog, cam câți tineri au votat în 2016 la ambele alegeri!” Când ne-am văzut, am început să discutăm procentele și am văzut ca Bucureștiul, orașul nostru, e mult sub media națională. I-am spus: ,,Măi, care ar fi,de fapt, problemele reale? De ce nu ar vota tinerii ăștia?” Și una dintre ele ar fi fost limbajul și felul în care lumea li se adresează, fiindcă toată lumea încearcă să te pună la zid, venind din generațiile alea ,,science fiction”. Lumea e obișnuită să separe generațiile. Noi vrem să o aducem împreună. Generația VOT a venit ca răspuns la acele procente și la problema comunicării. Practic, deja în acea seară pagina exista.

Spuneți-mi 3 lucruri pe care voi le considerați importante pentru o persoană care ar trebui să voteze.

Tushar: 1. să se documenteze pentru data alegerilor locale, cine candidează, istoricul său; 2. să convingă oameni din jurul lor care nu au mai votat până acum; 3. să nu se oprească doar la vot, pentru că e doar primul pas, următorul e implicarea civică. 

Cristi: 1. să se trezească foarte de dimineață, e dovedit științific că e de bine și pentru moralul țării să avem un start puternic; 2. să te documentezi unde poți vota pentru că nu învățăm asta la școală 3. încearcă să blochezi vocile alea cultural induse din cap, cum ar fi: ,,toți politicienii sunt la fel”; ,,n-ai de ce să votezi”, mecanismele astea psihice sunt puse acolo acolo să ne inducă în eroare prin idei preconcepute.

Care e impactul pe care vrea să-l aducă Generația VOT?

Cristi: Primul target pe care l-am pus a fost 80% prezența la vot a tinerilor, ceea ce a fost ridicol, dar pentru moralul nostru e bine să gândești mare, nu? Pentru parlamentare visăm la 50% prezență a tinerilor la vot și pe baza mai multor studii, am devenit puțin mai raționali. Un alt target este cât de mulți ambasadori ai votului putem să găsim prin țară, iar momentan avem 450 din toate județele României. E mai mult decât un impact imediat. Cu cât plantăm semințele acestea acum, cu atât tinerii implicați o să vadă că merită lupta lor.

Tushar: Deja se vede un pic de empatie de la ambasadorii pe care i-am recrutat în perioada asta și oameni care ne dau mesaj și prin numere se vede că am avut un impact acolo. Ne gândim la ceva pe termen lung și ce facem acum o să aibă un impact peste 10 ani. Începem cu noi și o să îi învățăm și pe copiii noștri despre implicare civică, despre cât de bine e să te implici în societatea ta.

Cum ați descrie echipa cu care lucrați?

Cristi: Suntem o echipă foarte relaxată, nu ne luăm prea în serios pentru că vrem ca ambasadorii  să se implice atâta timp cât o să se simtă fericiți, să simtă că e locul meu aici, pentru că noi suntem o gașcă de prieteni în care poți să fii sincer, vulnerabil.

Tushar: Sunt absolut geniali, creativi și foarte implicați. Noi venim cu o idee și ei o fac mult mai mare. Una din chestiile noastre spontane a fost să facem un „meme challenge”, iar ei au venit cu sute de meme-uri legate de asta. Dinainte ca ei să facă parte din Generația VOT sunt deja implicați în consilii, în diferite organizații, asociații de elevi.

Cu ce vă ocupați în viața de zi cu zi, atunci când nu sunteți ocupați cu Generația VOT?

Cristi: Vând șosete bleumarin (glumește el). Eu sunt într-o facultate americană, am studiat un an în San Francisco și după fiecare semestru m-am mutat în câte un alt colț al lumii și acum sunt în U.K. Facultatea îmi ia destul de mult din timp și în cadrul facultății am acolo un job part-time. Anul ăsta sunt asistent universitar în colegiul de business. În afară de asta, am fondat Opportunity Weekend cu o gașcă de prieteni, fiind un târg de cursuri și voluntariat din București. Noi mai avem și pagina ,,When It’s Over Project”.

Tushar: Eu acum am terminat facultatea de economie a turismului și lucrez la un spațiu de co-working. In afara de asta, mai fac parte din diferite proiecte, mai fac tururi de oraș și toate cele. 

Considerați că Generația VOT va ajunge să schimbe ceva în final?

Cristi: Schimbă ceva și acum și în 10 minute, chiar dacă cățiva tineri sunt implicați pentru comunitate sau pentru ei, poate ei știau care e treaba cu votul, dar datorită Ștefanei și Dariei, poate acum știau mai bine. Faptul că în ziua alegerilor locale peste 400 de tineri din țară pe care nu-i cunoaștem ne-au etichetat pe story și ne-au dat mesaj este impresionant.

Tushar: Sigur vom avea un impact pe termen lung și vom fi o generație care e mult mai implicată și poate să schimbe ceva.

Ce anume vă motivează să aduceți această schimbare? 

Cristi: Nu cred în citate inspiraționale, ci cred în lucruri pragmatice, cum ar fi alegerile  euro-parlamentare din 2019, când vedeam InstaStory-uri cu prieteni din străinătate care au așteptat 8 ore la rând ca să voteze. Când am ieșit în Piața Victoriei în semn de solidaritate cu prietenii din diaspora care au așteptat ore în șir. Momentele astea mă inspiră, micile victorii, micile înfrângeri. Din toate îmi iau energie.

Tushar: Pentru mine sunt oamenii care ni s-au alăturat în echipă și oamenii care fac parte din comunitate care ne trimit mesaje: „uite, datorită vouă m-am documentat și am ieșit la vot”.

Îmi place că aveți un impuls față de alții, pentru că mulți își doresc să facă un lucru și nu ajung tocmai deoarece le lipsește motivația sau preiau efectul ăsta de turmă: de unul versus alți mii de oameni care nu vor face nimic.

Cristi: Generația VOT a dovedit că fiecare share pe story, fiecare like, fiecare comentariu contează. Mentalitatea noastră, proiectul ăsta arată „dacă mulți, mulți oameni mici, mici fac niște gesturi mici, mici, o să avem un impact mare, mare”. Sună foarte copilăresc, dar e pe bune. Eu aș fi un nimeni fără oameni ca tinerii din comunitatea noastră. 

Cum ați descrie voi societatea la momentul actual legat de vot sau activism?

Tushar: Din generația noastră oamenii se implică mult mai mult decât înainte. După ce lumea vede o mică schimbare, oamenii brusc se relaxează ca și cum votul pe care l-au efectuat o dată era singurul lucru pe care trebuiau să-l facă, dar cum am zis și mai devreme, doar un singur vot nu contează, trebuie să te implici în mod regulat în comunitatea ta. Încă sunt foarte mulți oameni care simt că votul lor nu contează. Ca să avem un candidat perfect în viitorul apropiat, trebuie să schimbăm ceva și acum. 

Cristi: Cred că e un val de speranță de care trebuie să ne bucurăm, nu să ne plafonăm și trebuie mai mult ca niciodată acum să pornim motoarele alerte. O mică problemă a românilor este pesimismul în schimbarea asta. Suntem niște oameni ai extremelor. Eu cred că nu există oameni perfecți, ne mai scapă câte o virgulă. Lumea tinde să judece mult.

Partenerii noștri sunt în mare consiliile școlare de elevi, asociațiile studențești de prin țară, am fost promovați de studenți români din străinătate, parteneri politici, parteneri logistici. Avem o colaborare reușită am putea spune.

Pe final, un sfat pentru tânăra generație. Ce ați vrea să îi transmiteți?

Tushar: Nu este nimeni prea mic să facă o schimbare, caută o organizație din care să faci parte, fă ceva singur, implică-ți și prietenii. Fii prezent și activ. Dacă nu la nivel mare, măcar cu oamenii din jurul tău vei putea schimba ceva.

Cristi: Găsește cauzele alea în care tu crezi, pentru fiecare dintre ele este mai mult o opțiune de a te implica. E minunat să te duci la vot, dar și mai mișto e să fii ambasador al votului.

,,Nu este nimeni prea mic să facă o schimbare!”

În final, îți mai adresez și ție, cititorule, o întrebare: Ce ai putea să faci tu acum? 

Să fii responsabil cu și pentru tine. Un stat dezvoltat are nevoie de oameni ca tine, informați. Asta e ceea ce Cristi și Tushar au încercat să ne transmită astăzi. 

Fiți pozitivi cu voi înșivă si in comunitate, dar negativi la corona! Tu cum te implici in comunitatea ta? 

Only good vibes,😇 Ilinca.