Materiale informative VOT

Generalități

Conform Constituției, au dreptul de a alege următoarele categorii:

  • cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor;
  • cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Alegeri Parlamentare 2020

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Parlamentul este puterea legislativă în stat. Acesta face legile din dreptul Românesc. (și o să vedem mai apoi și alte atribuții fundamentale pe care le are)

Baza legală: nu are sens să vă înșirui aici vă voi da un link la sfârșit în caz că vreți să aprofundați subiectul : https://parlamentare2020.bec.ro/legislatie/

Votăm la secția de votare unde suntem arondați sau la orice secție de vot din județul nostru de domiciliu, pe listele suplimentare. Putem vota și în alte localități din afara județului  cu ajutorul vizei de flotant în localitatea unde studiem, lucrăm etc.    Cei din diaspora au avut și opțiunea votului prin corespondență, dar pot vota pe 5 și pe 6 decembrie la secțiile de votare din diaspora. https://votstrainatate.ro/

Cu toate că ne dorim să vă încurajăm să mergeți la vot, în contextul pandemiei COVID-19 vrem să vă reamintim să respectați toate condițiile sanitare impuse, mască ,mânuși, dezinfectant, distanțare, iar dacă aveți simptome nu ieșiți din casă. De aceea, vă mai prezentăm un loc unde se poate vota: de acasă cu urna mobilă.

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot votacu urna specială mobilă, în anumite condiţii(cerere depusă cel târziu pe 5 decembrie între orele 18:00-20:00 la secția de votare cea mai apropiată). Urna va ajunge mai întâi la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. 

Fiecare partid trimite un număr diferit de deputați/senatori în Parlament* și are o listă diferită cu nume propuse în fiecare județ raportat la numărul de locuitori a acestuia. Reprezentarea proporțională – 1 deputat la 73 000 locuitori : 1 senator la 168 000 de locuitori.

*există și candidați independenți

Prin metodele mai sus menționate având la noi unul dintre aceste acte cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu temporar, titlul de călătorie precum și carnetul de serviciu militar.

  • Avem 2 buletine de vot unde punem ștampila (deputați, senatori).
  • Punem ștampila în căsuța partidului a cărui listă de candidați vrem să o susținem sau în căsuța candidatului independent.

Suntem observatori pentru că suntem cetățeni – așadar suntem atenți la frauda electorală. Puteți opta să fiți observatori într o secție de votare în ziua alegerilor, dar  mai mult decât atât puteți sesiza fiecare nelegalitate pe care o observați atunci când votați.

  • În cabina de vot se intră singur, votul fiind secret.
  • Nimeni din interiorul secției de votare nu are voie să vă influențeze votul promovând sau denigrând un anumit partid/candidat.
  • Nimei nu are dreptul să bage buletinul de vot în urnă în locul dumneavoastră și nici să semneze în locul dumneavoastră.

Cu titlu de exemplu , menționăm corupere a alegătorilor dacă o persoană vă promite să vă dea bani sau alte obiecte dacă votați o anumită listă de candidați sau un candidat dacă este prins poate fi sancționat cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani.

Pe 6 decembrie între 7:00 și 21:00

Diaspora și pe 5 decembrie  și vot prin corespondență.

Parlamentul este puterea legislativă în stat. Acesta face legile din dreptul Românesc.

Tipuri de legi – 

Constituția și legile constituționale – baza celorlalte legi  și legile care amendează constituția de exemplu, dreptul la apărare într-un proces garantat prin Constituție.

organice – organizarea și atribuțiile unor organe și instituții ale statului (cum ar fi legile de organizare ale instituțiilor publice).

ordinare – reglementând diverse relații sociale (de exemplu reguli ce trebuie respectate când vindem un apartament).

Parlamentul României este bicameral.

  • Camera Deputaților
  • Senatul

Votăm ambele categorii la alegeri pe două buletine de vot separate.

Cele două camere lucrează în ședințe separate pentru a se asigura transparența și corectitudinea în luarea deciziilor.

Fiecare cameră are un regulament propriu de organizare și este condusă de un președinte al camerei.

Legea trece prin ambele camere.

Articolul 65 din Constituția României definind situațiile în care au loc ședințe comune.

Articolul 37 din Constituția României menționează care sunt vârstele de la care poți candida pentru o funcție în stat. Așadar, „ Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat”

Parlamentarii sunt reprezentanții cetățenilor având ca scop luarea deciziilor în numele acestora.

Ei depun un jurămân la numirea în funcție : „Jur credinţă patriei mele România;

Jur să respect Constituţia şi legile ţării;

Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;

Aşa să mă ajute Dumnezeu.”

 

Ce superpurteri are un parlamentar:

  • De la ce vârstă pot fi parlamentar: Vârsta pentru candidatură este diferită dacă ne raportăm la diferitele funcții pe care le poate deține o persoană, dar referindu-ne strict la deputați și senatori – O persoană poate candida de la

Avem și o lege specială care reglementează LEGE nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor

 Când se termină mandatul:

  • Când se numește noul parlament
  • Demisie
  • Deces
  • Incompatibilități

CAPITOLUL IV din lege intitulat Incompatibilităţi, interdicţii şi conflictul de interese:   Generalitățile sunt următoarele precizate în Art. 15 – Nicio persoană nu poate fi în acelaşi timp deputat şi senator.

(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu calitatea de membru în Parlamentul European.

(3) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

 IMUNITATE –  Constituția României

Art. 72 – Imunitatea parlamentară

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

  • DEPUTAȚII ȘI SENATORII TREBUIE SĂ FIE PREZENȚI LA LUCRĂRILE CAMEREI DIN CARE FAC PARTE – PUTÂND FI TRECUȚI ÎN CAZ CONTRAR ABSENT MOTIVAT ȘI NEMOTIVAT.
  • POȚI CONSULTA UN PARLAMENTAR ZIUA OFICIALĂ DE CONSULTAȚIE FIIND VINEREA – POȚI SĂ ÎI TRANSMIȚI IDEILE TALE DE LEGI SAU POȚI SINGUR PROPUNE O LEGE. (un grup de minim 100.000 de persoane cu drept de vot din cel puțin un sfert din județele țării).

Guvernul

  • Alături de președinte reprezintă puterea executivă a statului, asigurându-se de corecta implementare a legilor coordonând și administrația statului. Singura putere din stat pe care nu o votăm direct.
  • Este format din Prim-ministru și miniștri.
  • Este desemnat, potrivit Constituției[1], de președintele României în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Este validat de către Camera Deputaților și Senat în ședință comună[2]. Prim-ministrul prezintă Camerei Deputaților sau Senatului rapoarte și declarații cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate [3].

Ce face Guvernul?

  • exercită conducerea administrației publice;
  • inițiază proiecte de lege și le supune spre adoptare Parlamentului;
  • emite hotărâri pentru organizarea executării legilor, și ordonanțe de urgență potrivit Constituției;
  • elaborează proiectele de lege a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat și le supune spre adoptare Parlamentului;
  • aprobă strategiile și programele de dezvoltare economică a țării;