Domeniul dreptului este unul dintre cele mai ample domenii de studiu care reunește în sfera lui de interes nu doar instituții și principii pur juridice ci și, se află la punctul de convergență cu multe alte domenii precum fizica, psihologia, economia ș.a. Așadar, începem ediția a doua a proiectului T.A.T cu un student, povestind cu Daria despre facultate și ce au însemnat pentru ea cei trei ani petrecuți în cadrul instituției, precum și despre experiența ei în pandemie.

Bună! Mă numesc Cogălniceanu Daria-Karina și sunt studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universitații ,, Al.I.Cuza” Iași
Să ne întoarcem în urmă cu 7 ani. Cum era Karina în liceu , ce pasiuni avea, preucupări , vise și dorințe?
Eram timidă, pentru că am venit la Colegiul Costache Negruzzi după 8 ani la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. Nu aveam decât 2-3 prieteni și mi-a fost puțin greu la început nefiind obișnuită cu schimbări prea mari în viața mea. Eram pasionată de istorie și de limba engleză ( nu eram nici foarte strălucită în domeniul științelor exacte), astfel că alegerea mea nu a fost una grea în vederea alegerii profilului uman- Filologie. Eram creativă (încă sunt!), pasiunea descoperită în anii gimnaziali s-a păstrat până în ultimul an de liceu si anume ,, Alexandru Vornicu Contest: Spoken English, Creative Writing, English on stage”. Participând în fiecare an, dădeam frâu liber ,, talentului actoricesc” pe care nu l-am fructificat cât aș fi vrut, deoarece alta era sa fie chemarea mea.
Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigur/ă de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?
Sinceră sa fiu, îmi doream să aplic la Facultatea de Drept încă din liceu, nu aveam alt gând sau opțiune, eram foarte sigură de alegerea mea. Am aplicat și pentru Facultatea de Litere- Departamentul de limbi și literaturi străine ca plan de rezervă. După ce am fost admisă la ambele facultăți am avut un gând să le urmez pe amândouă în paralel, dar am renunțat la această idee, știind ca nu mă voi putea concentra în totalitate facultății pe care mi-am dorit-o: Dreptul. Tot în liceu am aflat că ședințele de judecată sunt publice (unele), astfel că am început să asist când îmi permitea timpul, la secția penală, fiind fascinată de solemnitatea desfășurarii unui proces și rolul pe care îl au organele specializate ale statului în realizarea activitații judiciare.
Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.?
Facultatea de Drept are 4 ani, iar la sfârsitul fiecărui semestru există o perioadă de evaluare, unde fiecare student susține examen la materiile pe care le-a studiat pe parcurs. Examenele pot fi în format scris, oral sau combinat (atât oral, cat si scris), acest lucru depinde de materie și de decizia profesorului. De asemenea, în săptamana a VII-a, de obicei, se susține un test parțial, a cărui notă trebuie sa fie de minimum 5 pentru a intra in examen. Un alt aspect important de reținut este ca la facultate veți întâlni termenul de ,, săptamână pară/ impară ). Un semestru are 14 săptâmani, prima săptămână este impară, apoi pară, în funcție de numărul săptămânii. Activitatea de seminar (obligatorie) se poate desfășura săptămânal pentru unele materii, iar pentru altele o data la doua săptămâni (pară/impară).
În 2018, când am fost admisă la Facultatea de Drept, am susținut un examen la limba română format din 50 de grile (lexic, gramatică, fonetică, ortografie etc) care valora 50% din nota finală împreună cu media examenului de Bacalaureat 50%. În contextul pandemic, lucrurile au stat puțin diferit și anume : 50 % media examenului de Bacalaureat, 25 % media anilor de liceu si 25% nota obținută la proba scrisa de evaluare la limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. Dar sursa care asigură toate informațiile necesare este site-ul Facultații laws.uaic.ro, platforma fiind foarte ușor de folosit, pentru a fi la curent cu noutățile și comunicatele.



Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?
Știam că va fi greu și ca voi avea de învățat mult, fapt ce s-a dovedit adevărat, deoarece dacă citești într-un mod superficial materialele de studiu sau dacă nu ești atent la cursuri și seminare, este foarte dificil să înțelegi dorința legiuitorului, mai ales că normele juridice se interpretează și în spiritul legii, nu numai ad litteram.
Că tot am precizat acest aspect, cel mai adesea se aude de faptul că la Drept trebuie să înveți mot a mot, aspect care nu poate fi mai fals.
La început, într-adevar, materia e puțin mai tehnică și este mai greu să-ți formezi un raționament juridic, dar odată ce înaintezi cu materia și capeți mai multa experiență, Dreptul se va baza doar pe conexiuni logice, va fi mai clar si vei vedea ,,luminita de la capatul tunelului’. Totuși, reversul medaliei este faptul că trebuie să înveți constant, deoarece dacă începi să-ți formezi lacune, este foarte usor să nu mai înțelegi după și să trebuiască să recuperezi singur. Alt stereotip pe care l-am întâlnit și care mă ingrijora la început este faptul că ,,la Drept nu ai viață socială”. Daca iți organizezi timpul eficient și îți găsești tehnica de invatare potrivită pentru tine, din propria experiență, pot afirma, că vei avea timp sa faci aproape tot ceea ce iți propui.
.
Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?
Cred cu tarie ca aproape fiecare student la Facultatea de Drept este mânat de dorinta de a fi un bun jurist și de a avea profesia pe care și-o doreste în acest domeniu. Totuși, această dorință, din punctul meu de vedere, este susținută de mediul social care este unul competitiv și care te ambiționeaza sa te numeri printre cei mai buni. De asemenea, majoritatea cadrelor didactice de la Facultatea de Drept au ca profesie principală una juridică, fiind avocati, notari, judecatori etc, fapt ce te inspira sa le calci pe urme, să te perfecționezi, să ajungi la randul tau un profesionist în Drept.
Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?
Consider ca fiecare materie din cadrul facultatii este necesară pentru a ne desavarsi ca juristi și pentru a ne forma un raționament logic, deoarece Dreptul se bazeaza foarte mult pe conexiunile logice pe care un student bine pregatit le poate face dupa un studiu temeinic al doctrinei și participarea la cursuri si seminare. Materia pentru care am dezvoltat o dragoste, la prima vedere aș putea spune, este Dreptul Civil, fapt pentru care am ales fara ezitare să imi aleg teza de licența pe Drepturi Reale. Dreptul Internațional Public m-a captivat prin faptul ca această materie are in vedere situațiile actuale cu care se confruntă fiecare stat si obligașiile internaționale ce revin fiecaruia în temeiul dreptului international ( tratate, cutume, ale mijloace auxiliare). De asemenea, subiectul meu preferat a fost ,,Solutionarea pasnica a diferendelor internationale”, gasindu-i corespondent si in relatiile interumane care devenind confictuale, trebuie rezolvate in mod pasnic.
Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?
Una dintre oportunitatile de care am beneficat in cadrul Facultatii de Drept, prin intermediul ASD, a fost implicarea mea in proiectul EdJust (Educatie juridica in scoli). Acest proiect isi propune crearea unei culturi juridice in randul tinerilor, precum si consolidarea unui bagaj de cunostinte suficient pentru desfasurarea obligatiilor specifice derivate din calitatea de cetatean al unui stat, precum si cresterea interesului pentru educatia juridica. Responsabilitatile mele ca voluntar constau in planificarea unui proiect de lectie conform clasei unde imi desfasuram activitatea, pe care il prezentam liber elevilor ( cu varste cuprinse intre 7-18 ani), la diferite licee din Iasi. Aceasta activitatea m-a facut sa realizez complexitatea profesiei de dascal, acesta avand un rol esential in formarea elevului si in desavarsirea personalitatii acestuia. De asemenea, urmez modulul psihopedagogic, creat in vederea pregatirii studentilor pentru a deveni cadre didactice, iar proiectul EdJust iti ofera posibilitatea de a pune in practica notiunile insusite in mod teoretic. Evenimentul marcant il reprezinta momentul cand am predat prima mea lectie si am realizat ca aceasta profesie nu este atat de usoara pe cat o credeam. Aveam conceptia gresita ca daca iti pregatesti lectia dinainte este foarte usor sa o transpui si sa o explici celorlalti. Nimic mai gresit pentru ca nu am luat in calcul privirile a 30 de copiii atintite asupra ta , cu intrebari care mai de care mai nastrusnice, carora trebuie sa le dai un raspuns satisfacator si intr-un limbaj accesibil lor si efortul pe care trebuie sa-l depui pentru ca acestia sa nu si piarda atentia. Totusi, aceste experiente sunt benefice pentru a iesi din zona ta de confort, fapt din care am invatat sa ma descursc in orice situatie si sa fiu mai relaxata cand vorbesc in fata unui auditoriu.
Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?
Da, pe langa practica obligatorie pe care fiecare student trebuie sa o faca in anul al III-lea, semestrul 2 ( eu momentan o desfasor la Tribunalul Iasi), Asociatiile studentesti din cadrul facultatii iti ofera posibilitatea de a efectua stagii de practica la diverese institutii si birouri notariale, de avocatura etc, de care am beneficiat si eu, fiind membra ASD. Beneficiul principal pe care ti-l ofera aceste stagii este familiarizarea studentului cu viitoarea profesie juridica pe care o va alege si posibilitatea acestora de a adresa intrebari indrumatorilor, practicienilor in Drept.
Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți?
Cu siguranta! In ceea ce priveste compatibilitatea interumana, mediul academic nu este diferit de cel familial sau colegial. Totusi un aspect care m-a lasat profund impresionata este disponibilitatea fiecarui profesor de a ajuta studentul sa inteleaga tainele materiei pe care o preda. De asemenea, domniile lor incurajeaza studentii la dialog, liber, cordial cateodata, pentru ca acestia sa-si poate forma un discurs coerent si cutezator, un real folos in cariera de jurist.
Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?
Da, nu cred ca mi-as fi schimbat optiunea, desi mi-as fi dorit ca in liceu sa iau parte la proiectul SUMMERIS, acesta fiind ,,universitatea de vara” pentru elevi, organizata de asociatiile membre de la UAIC. Proiectul presupune 10 zile de program academic si social pentru elevii claselor de a X-a si a XI-a, cu scopul de a intelege mai bine ce presupune facultatea pe care doresc sa o urmeze sau sa-i ajute sa o aleaga in functie de experientele traite de studentii acelor facultati. Consider ca mi-ar fi fost de ajutor sa vorbesc cu alti studenti de la Facultatea de Drept pentru a face fata mai bine emotiilor si fricii de necunoscut, sentimente inevitabile pe care le-am avut cand am inceput facultatea.
Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.
Am beneficiat de o bursa de studiu Erasmus, la ,,National and Kapodistrian University of Athens”, fapt pentru care sunt recunoscatoare facultatii, deoarece aceasta experienta m-a ajutat enorm sa evoluez si sa ma redescopar. Am invatat sa fiu independenta si sa ma adaptez intr-o alta tara, a carei limba nu o vorbesc si unde nu cunosc pe nimeni, lucru ce pot spune ca si-a pus amprenta in maturizarea mea. Nici nu imi pot imagina ce fel de persoana as fi fost acum daca nu participam in acest program de studiu, de aceea ii incurajez pe toti studentii sa candideze pentru aceasta bursa. Este o oportunitate unica sa iti petreci un semestru intr-o tara straina pe care ti-o poti alege in functie de preferinte tale si de disponibilitatatea facultatii, sa inveti o limba noua, sa descoperi noi traditii si obiceiuri, sa calatoresti si sa legi prietenii cu alti studenti internationali.




În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți?
Le doresc viitorilor studenti mult succes si forta de munca daca aleg sa urmeze aceasta facultate. Nu este una usoara, astfel trebuie sa va asteptati ca veti avea de invatat cantitativ mai mult decat in liceu, dar este o facultate frumoasa, care va ofera enorm de multe oportunitati atat in timpul facultatii, cat si dupa. Va incurajez sa va inscrieti in asociatiile studentesti, la concursuri, sa candidati pentru bursele de studiu/ practica, deoarece isi vor pune amprenta in dezvoltarea voastra ca juristi, nu doar ,,tocitul” ( care de altfel nici nu se recomanda). De asemenea, sper sa urmati aceasta facultate din pasiune si din placere, sa invatati logic, sa nu va descurajati daca nu veti lua cateodata nota dorita, se intampla, suntem cu totii oameni si prin natura noastra nu putem fi perfecti, important e sa invatati din greseli si sa continuati sa razbateti, caci pain is temporary, law degree is forever.