
Hello, Dear Society, how are you?
În articolul de azi vă prezint un subiect cunoscut mai mult în rândul copiilor, deși nu întotdeauna purtând acest termen, anume bullying-ul. La ce efecte poate conduce, cum se manifestă și ce celebrități au fost afectate de acest fenomen vom descoperi în cele ce urmează. Deci, dacă vă pasionează subiectul sau doar doriți să vă informați, stați cu mine până la final!
Biografia fenomenului widely spread
DEX-ul și studiile îl definesc întocmai:
Termenul de bullying se referă la un tip de intimidare, hărțuire și agresiune între două sau mai multe persoane, care poate avea loc
- în școli
- cercuri de prieteni
- online
- la locul de muncă
Deși se întâmplă mai mult în rândul copiilor și adolescenților, adulții pot, de asemenea, fi afectați de acesta. Agresorii pot fi:
- colegii de clasă
- prietenii
- vecinii
- superiorii
- etc. (basically, oricine din mediul tău)
Cel mai des, hărțuirile creează un dezechilibru de putere între persoanele participante și are loc în mod repetat. Atât agresorul, cât și victima pot fi afectați din punct de vedere emoțional.
Cum?
- prin glume exagerate
- critici din partea colegilor/ prietenilor
- remărci subtile
- priviri sugestive
Câte forme poate lua?
Bullying-ul poate lua 4 forme:
- verbal
- fizic
- social
- cyberbullying


Bullying fizic
Ce este?
Este cea mai evidentă formă de bullying și presupune folosirea contactului fizic pentru a-i intimida pe ceilalți prin:
- lovire
- pus piedică
- îmbrâncire
- plesnire
- simularea violenței
- distrugerea de bunuri personale
- încălcarea spațiului personal
Efecte:
Victimele acestui tip refuză să participe la ore din frica de a fi în centrul atenției și agresați din nou.
Celebritate:
Rapperul Eminem a trecut printr-o astfel de experiență, fiind bătut și agresat de către colegii săi în școala generală. ,,Am fost bătut în băi, pe holuri și împins în dulapuri’’, a spus el la 60 Minutes. Una dintre cele mai mari evadări ale sale a fost, obviously, muzica.



Bullying verbal
Ce este?
Hărțuirea verbală se evidențiază cel mai des în rândul copiilor din invidie, răutate sau alte motive de acest fel.
Metode:
- poreclire
- umilire
- tachinare
- insultare
- criticare
- amenințare
- folosirea unui limbaj neadecvat pentru a răni persoanele agresate
Efecte:
Adesea, persoanele care au fost afectate le scade încrederea în sine, stima de sine și modul de a se vedea => anxietate sau depresie.
Celebritate:
O supraviețuitoare a acestui tip de bullying este chiar bine cunoscuta vedetă pop, Lady Gaga. Ea a mărturisit în revista Rolling Stone că a fost cel mai mult tachinată pentru felul în care arăta. ,,Râsul tău este amuzant, ești ciudată, de ce cânți mereu, de ce îndrăgești atât de mult teatrul, de ce te machiezi așa?’’ Fiind tachinată, poreclită a ajuns ca uneori să nu-și dorească să meargă la școală. Însă aceste insulte nu au împiedicat-o să devină cine este astăzi, arătându-și iubirea de sine în melodiile compuse.

Bullying social
Ce este?
Bullying-ul social se manifestă de obicei prin comportamente ascunse, greu de identificat, care au scopul de a distruge reputația socială a victimei. Include (dar nu se limitează la):
- răspândire de zvonuri false
- bârfă
- farse cu obiectivul de a umili
- încurajarea excluderii sociale, precum și umilirea publică a unei persoane
Efecte:
Fiind tipul de hărțuire care este menit să-ți distrugă reputația, acesta afectează cel mai mult încrederea și stima de sine și conduce la închiderea interioară a victimei.
Celebritate:
Actrița cunoscută pentru a spune ce îi trece prin cap, Jennifer Lawrence, a fost în clasele gimnaziale pusă de o colegă să împartă invitații pentru ziua ei de naștere, unde nu era invitată. Actrița s-a dus, în schimb, să le arunce la primul coș de gunoi pe care l-a văzut.
Cyberbullying
Ce este?
Odată cu era tehnologiei, au apărut și comentariile răutăcioase, mesajele, excluderea deliberată a unei persoane din spațiul online, spargerea parolelor. Este o formă deosebit de dăunătoare, care se diferențiază prin viteza de programare a informațiilor negative și posibilitățile nelimitate ale victimei de a controla situația.
Efecte:
Efectele acestui tip sunt diferite de celelalte tipuri:
- afectează sănătatea mentală a victimei:
- anxietate
- stres
- depresie
- sinucidere
Celebritate:
Cunoscută pentru rolul ei principal în Stranger Things, actrița Millie Bobby Brown a fost o țintă a Cyberbullying-ului, fiind amenințată, insultată online la o vârstă fragedă. De aceea, a preferat să-și șteargă contul de Twitter. La un eveniment UNICEF actrița vorbește deschis despre cyberbullying și cum spațiul online nu trebuie să fie unul plin cu răutate, ură și gelozie: https://www.instagram.com/tv/B8bhS-yggrd/?utm_source=ig_web_copy_link
Ce putem face noi?
Din păcate, statisticile privind bullying-ul nu s-au îmbunătățit. Dar, ca să închei pe o notă pozitivă, speranța moare ultima! Ține de noi să facem o schimbare în acest sens, așa că haideți să alegem bunătatea EVERY. SINGLE. DAY. De ce să spui ceva răutăcios, când poți să pui un zâmbet pe chipul oamenilor? Credeți-mă, it’s worth it!
Sper că v-am ajutat să înțelegeți scurt și la obiect întregul fenomen și ce putem face noi pentru a ajuta. Dacă v-ați confruntat vreodată cu el, Dear Society is a safe place and trust me, we’ve all been there at some point, deci nu ești singur/ă!
Noi ne auzim cu mai multe articole curând!
Love & Positivity,
Ana Rosca∗
SURSE DE INFORMARE:
https://www.clinicaoananicolau.ro/bullying/