Hello, Dear Society, how are you?
TW: Romgleză (cum deja v-am obișnuit haha :D)
We know it’s never an easy choice ce facultate să urmezi. Sunt n întrebări care vin (situația financiară, comunitate, mentalitate, resurse și oportunități, mâncare etc.), n gânduri care fac decizia să fie și mai grea și, de multe ori, poate vi se pare că e ‘imposibil’ să faceți o alegere. Dacă și voi sunteți în pragul deciziei de a pleca sau de a rămâne în țară la studii, am pregătit un material care să vă ajute să hotărâți în ce direcție să o apucați.
Keep in mind că indiferent de alegerea făcută, orice decizie în viață aduce o nouă aventură cu ea. Așa că stop overthinking & make the most of it!
Bun, gata, începem:
Anual, peste 6.000 de elevi și studenți pleacă la studii în străinătate, departe de casă și tot ce au cunoscut până în acel moment. Și acum cred că vine întrebarea: ce beneficii ne aduce studiul în afara țării? Well, acestea sunt doar câteva dintre ele:
- ne lărgește orizontul academic,
- ne ajută să ne dezvoltăm capacitatea de adaptabilitate la un loc nou, cu o nouă cultură,
- ne creăm un networking extraordinar (+ prietenii),
- oportunitățile sunt numeroase și diverse (spre deosebire de România unde se reduc),
- salariile medii sunt mai mari și locul de muncă oferă un anumit confort (depinde de domeniu tho),
- în USA există posibilitatea de a-ți schimba specializarea (de exemplu, să zicem că din major pe neuroscience, poți să treci pe psychology).

Pe de altă parte, un obstacol este limba vorbită în țara aleasă, care poate duce la diferențe sociale. România se situează pe locul 2 când vine vorba de țările în care oamenii nu cunosc nicio limbă străină. Deși se cere un certificat de limbă engleză, asta nu înseamnă că studentul nu întâmpină diferite probleme.

Cele mai bune opțiuni în afară?
*Recomand să faceți propriul research în funcție de interesele voastre și ce doriți pe termen lung de la o facultate (asta ca să fiți împăcați cu decizia luată și să nu apară acele “second thoughts”)*
Iată câteva posibilități care mie, personal, mi-au plăcut:
- Țările Scandinave sunt apreciate pentru standardul ridicat de viață, unde învățământul superior este gratuit pentru studenții europeni.
- Altă țară foarte accesibilă și populară este și Olanda, datorită formelor numeroase de finanțare pe care le oferă. Studenții europeni beneficiază din start de o reducere de 50% din taxa de școlarizare în primul an al programului de licență, având în continuare posibilitatea de a accesa împrumutul pentru taxa de școlarizare.
- Italia oferă studii superioare de calitate, aflându-se în topurile Mondiale pentru facultățile sale. Cunoscută pentru taxele de școlarizare accesibile, în jur de 32.000 de studenți internaționali urmează universitatea acolo.
Dar ce beneficii avem dacă decidem să rămânem în țară?
Păi, mai întâi de toate, studiezi în limba ta, informația fiind automat mai accesibilă. Plus, ai la dispoziție specializări variate: de la Matematică și Informatică până la Studii Europene și Limbi Moderne Aplicate.
Un alt lucru în aparență banal, dar în esență extrem de important: ești mai aproape de familie și chiar dacă nu vrei, dorul de casă poate avea un impact destul de puternic asupra noastră și poate cauza depresie sau anxietate. Știți cum se spune: “Nicăieri nu-i acasă.”
Kind reminder: ce simți este normal și este dovada că reușești să crești și să te desprinzi de tot ce știai.
Într-adevăr, auzim de multe ori că facultățile noastre nu-s la fel de bune precum cele de după granițe. Ei bine, nu e chiar așa, în special în anumite domenii. Mai jos am alcătuit o listă a topului academic românesc, dar mai sunt!
Celebrul “UNDE?”. Răspuns: Ce ziceți de…
- Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – cunoscută ca fiind una dintre cele mai prestigioase facultăți din România, se situează pe locul 1 în topul universităților din țară, în 2021.
- 45.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat,
- comunitate academică de aproape 50.000 de persoane,
- oferă programe de studiu în Română, Maghiară, Germană, Engleză și Franceză (unele chiar și în Italiană, Chineză, Japoneză).


- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – fondată în 1860, este prima Universitate modernă a României.
- cuprinde 15 facultăți,
- numeroase centre de cercetare,
- prin intermediul realizărilor în plan educațional și științific, a obținut recunoaștere atât pe plan național, cât și internațional.
- Universitatea din București – fondată în 1864, este a doua universitate modernă din România, după Universitatea din Iași.
- oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile și formele de pregătire universitară:
- 22 programe de scurtă durată,
- peste 75 de programe de lungă durată,
- 12 programe în forma de învățământ deschis și la distanță,
- peste 120 programe de masterat,
- peste 50 programe de doctorat,
- programe de înalte studii postuniversitare,
- programe de reconversie profesională și de perfecționare.

Acum, alegerea vă aparține! Take your time, dar nu uita că nu e capăt de lume dacă din x motiv nu ajungi la prima ta opțiune – cine știe ce oportunități și aventuri te așteaptă? Eu vă susțin în tot procesul și sper că v-am ajutat oricât de puțin!
“Your direction is more important than your speed.”
Voi unde vă gândiți să vă petreceți studențimea? Tell us more about it :))
Puppp,
Ana Maria Talasman ♦
(full name pentru că avem multe Ane și Mării în echipă haha)
Sources:
- https://adevarul.ro/educatie/universitar/tot-trebuie-stii-despre-studiile-strainatate-1_595282ea5ab6550cb893c020/index.html
- https://www.vice.com/ro/article/z3bmvj/probleme-student-roman-in-strainatate
- https://www.wall-street.ro/articol/Educatie/267562/studii-in-strainatate-cele-mai-ieftine-tari-din-europa-in-care-sa-studiezi-in-2021.html
- https://evz.ro/sa-alegi-o-facultate-in-romania-sau-in-afara-931938.html
- https://edmun.do/ro/blog/studii-in-strainatate/5-motive-sa-iei-in-considerare-studiile-in-strainatate/#studiu
- https://www.stirilekanald.ro/topul-facultatilor-din-romania-2021-cele-mai-bune-universitati-20157431
- https://www.cnbc.com/2018/09/07/how-to-deal-with-homesickness-at-college.html
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_din_Bucure%C8%99ti
- https://edmun.do/ro/blog/studii-in-strainatate/top-12-destinatii-din-strainatate-pentru-studentii-romani/