O lume mai bună este o lume mai educată – recenzie

Hello, Dear Society, how are you?

*Disclaimer: Spoiler cartea “Eu sunt Malala”*

“Ne puteți lua pixurile și cărțile, dar nu și dorința de a învăța”. 

Acestea au fost cuvintele Malalei Yousafzai, fata care a luptat pentru dreptul femeilor la educație, cu câteva zile înainte să fie împușcată de talibani. Când a făcut primii pași spre activism, era doar un copil, un copil cu un jurnal despre viața reală a femeilor din Pakistan… Care credeți că este povestea Malalei? Probabil ați intuit bine: nu e deloc roz precum ne învață când suntem mici. Rămâneți alături de mine ca să învățăm împreună despre lumea care li se pare atât de străină unora și totuși, atât de reală nouă, fetelor și femeilor!

Photo source : google image
Situația femeilor în cifre

Este greu de crezut cum în secolul XXI, schimbările mult promise nu s-au făcut, iar dacă s-au făcut, nu se văd:

  • 129 de milioane de fete sunt în afara școlii
  • studiile au demonstrat că vom atinge egalitatea de gen în societate  doar peste min. 200 de ani
42%

dintre țări au atins paritatea de gen în învățământul secundar inferior

24%

din țări au atins paritatea de gen în învățământul secundar superior

49%

din țări au atins paritatea de gen în învățământul primar

În țările cu puternice influențe religioase, grupurile extremiste interzic accesul femeilor la învățământ, de la o anumită vârstă. Aceștia susțin că fetele s-ar depărta de la adevărata credință dacă ar fi în contact cu diferite informații. Din acest motiv, cică doar băieții ar trebui să se dezvolte intelectual. 

 

Diferențe de cultură sau misoginism?

Este greșit, însă, să dăm vina pe toți musulmanii pentru aceste interdicții. Chiar și în cea mai importantă carte a acestora, Coranul, care este respectată cu sfințenie de toți credincioșii, fetele sunt considerate egale cu băieții, dar acest lucru nu este pus mereu în practică. Interpretarea greșită a unor versete a dus la extremism și aplicarea legii șaria în moduri total nepotrivite. Acest lucru poate fi îndreptat prin informare și transmiterea de informații corecte de către imam- preotul musulman- oamenilor. 

Photo source : Google image
Photo source : Google image
Eu sunt Malala…

Malala ne învață în cartea sa cum să luptăm pentru drepturi și să credem în forțele noastre, chiar dacă întâlnim constant obstacole. Ea a fost mereu sprijinită de tatăl său (lucru rar întâlnit în familiile musulmane), care avea o vorbă – to which I relate as well – “liberă ca pasărea cerului”. Cu toate că familia acesteia a fost tristă când a aflat că primul lor copil este o fată, tatăl ei a simțit din prima clipă că aceasta va face lucruri mărețe în viață și va dărâma barierele sociale. 

 

Trebuie să fim toți conștienți de importanța educației și să ne considerăm norocoși pentru că avem acces la atât de multe resurse. Echipa Dear Society promovează importanța educației în toate culturile și mediile sociale, fiind alături de persoanele care își doresc să se dezvolte, dar nu au posibilitatea. Haideți să fim toți ca Malala? Ce ziceți, are you in? 🙂

Ah, și dacă nu v-ați prins, recomand călduros cartea și sper să vă hrănească sufletul cum a făcut-o pentru mine (as poetic as that might sound)! <3

Un mic gând, așa, ca de final:

Dacă pe ea nu a oprit-o un glonț, pe tine cine te oprește?

 

Pe data viitoare,

Adelina xoxo

Surse:

Cartea “Eu sunt Malala”

https://www.unicef.org/education/girls-education

https://ro.wikipedia.org/wiki/Islam