Fleacuri frivole, pe cât par, hainele au o funcție mult mai importantă decât să ne țină de cald. Acestea schimbă perspectiva noastră asupra lumii, precum și perspectiva lumii asupra noastră” – Virginia Woolf, Orlando
Hello, Dear Society!
Cum altfel să încep articolul de azi dacă nu cu vorbele unei scriitoare excepționale, o feministă și un icon în materie de modă… nimeni alta decât îndrăgita Virginia Woolf! Ce legătură are? Ei bine, credeți-mă pe cuvânt, Virginia are și ea ceva de spus în privința dress code-urilor din școli, despre cum afectează acestea elevii, despre double standards și nu numai. Așa că bear with me până la final pentru a ne lămuri împreună dacă merită sau nu să dăm uniformei șansa să strălucească!

Background istoric vs. Statistici
Vă prezint câteva fun facts și amănunte neștiute despre istoria, evoluția și prezentul în cifre ale, mai mult sau mai puțin, dragii noastre uniforme.
- Prima uniformă a fost introdusă în 1552, în Londra, la o școală pentru copiii orfani și din medii defavorizate
- Mai apoi, conceptul de uniformă s-a răspândit rapid în toată Anglia, urmând să fie asociată mai degrabă cu școlile de elită known as “bluecoat schools”
- Albastrul este cea mai comună culoare pentru uniforme
- În SUA, prin cazul din 1969 Tinker v. Des Moines, elevilor li s-a acordat dreptul la libera exprimare
- Un sondaj a arătat că un părinte cheltuie în medie 337€/an pe uniformă
Dintre părinți
Dintre profesori
Sunt pro uniforme
- În 2015, Maggie Sunseri, o elevă din SUA, a creat un documentar intitulat ‘Shame: A Documentary on School Dress Code’ unde își intervievează colegele despre cum le afectează standardele duble create de dress code-urile din școli
Quick Recap (pentru că “repetiția e mama învățăturii”)
PROS uniformă ♥
Părerile sunt împărțite când vine vorba de obligativitatea uniformei, ba chiar devenind un topic pentru cluburile de debate, iar asta vorbește de la sine. Pe de-o parte sunt cei care o susțin, pe de altă parte cei care o detestă și desigur, nelipsita parte terță care în cazul de față se declară neutră (adică nici da, nici ba).
Totuși, persoanele din prima categorie votează pentru uniformă din următoarele motive:
- elimină discriminările în funcție de situația financiară a unui/ei elev/e
- sporește sentimentul de incluziune/apartenență la comunitate
- reduce cazurile de bullying
- poate crește capacitatea de concentrare
- aduce un plus de siguranță
- te învață să fii disciplinat
CONS uniformă×
La rândul ei, tabăra opusă își justifică alegerea prin argumente la fel de solide, cum ar fi:
- uniforma limitează libera exprimare a elevilor
- poate fi sexistă și transmite ideea greșită de ‘double standards’
- promovează conformarea în locul individualității unice
- nu garantează îmbunătățirea performanțelor școlare
- scade încrederea în sine a elevilor
- achiziția uniformei poate fi costisitoare
- este incomodă și nu îi avantajează pe toți
.

Ce credem eu și Virginia Woolf?
Să fi fost Virginia Woolf un fashion influencer în acea perioadă? Cert este că i-ar fi surâs ideea. De altfel, pentru ea hainele reprezentau un mod de a-ți exprima personalitatea, erau oglinda eului tău, ceva ce nimeni nu ți-l poate răpi (puteți afla mai multe în scrierile sale “The New Dress”, “Mrs. Dalloway” etc.). Și cum probabil v-ați dat deja seama, sunt pe aceeași lungime de undă cu Virginia :).
Cu atât mai mult că școlile ar trebui să încurajeze libera exprimare și autenticitate a elevilor, nu să o respingă. Da, înțeleg și plusurile și minusurile, dar atât timp cât elevii se îmbracă adecvat și în limita decenței în instituțiile de învățământ, nu văd care ar fi problema. Când spun decență, mă refer la ambele sexe! Indiferent de scenariul ales, este absolut necesar să nu mai existe standardele duble, fetele să nu fie obligate să poarte numai fustă dacă nu își doresc și să nu mai fie sexualizate și pedepsite pentru că se îmbracă potrivit vremii (pe când băieții nu au parte de același tratament)!
În contextul în care uniforma ar deveni obligatorie, cred cu tărie și vorbesc din postura de elevă, că toți elevii am fi mai deschiși dacă ni s-ar permite contribuția la design-ul acesteia și la condițiile în care trebuie purtată.
Deci, cum facem să-i împăcăm pe toți?
Dacă mă întrebați pe mine, cea mai echitabilă soluție ar fi ca uniforma să devină opțională. BONUSURI? Nu ar mai exista conflicte și drepturile elevilor ar fi respectate!
Voi ce credeți și de care parte vă situați: PRO sau CONTRA? Let us know în comentarii, alegerea vă aparține! Sper că am reușit să disec pe deplin subiectul uniformei și să vă intrig pe tot acest parcurs (cu puțintel ajutor din partea Virginiei, ce-i drept, trebuie să dau cezarului ce-i al cezarului)! <3
P.S.: Pentru iubitorii de lectură și/sau admiratorii Virginiei Woolf recomand din suflet cărțile “Orlando” și “A Room of One’s Own”, trust me on this!