Etica și publicitatea în fashion. Unde suntem și unde dorim să ajungem

Hello, Dear Society, how are you? 
Are you ready for a commercial break?! 😉 

…mă rog, nu-i dintre cele pe care le știm cu toții și pe care, între noi fie vorba, le (mai) tolerăm din când în când, când nu avem cum să scăpăm de ele. Dar să începem cu începutul…

Photo by Cesar La Rosa on Unsplash

Probabil că ați văzut în ultima vreme știrile despre munții de haine care ajung în Deșertul Atacama, în Chile, și rămân definitiv acolo pentru că nimeni nu își dorește să își bată capul cu ele. Așa deschidem o discuție foarte dureroasă despre industria de fashion, mai ales când ne gândim la efectele pe care aceasta le are pe termen lung. Și în special în contextul în care subiectul crizei climatice s-a discutat intens în ultimele zile și săptămâni, pe parcursul Conferinței Anuale a Schimbărilor Climatice, organizată de ONU. 

 

Efectele industriei de fashion asupra mediului sunt deja cunoscute și nu ne vom concentra foarte mult pe ele acum. Ele nu trebuie ignorate sau neglijate nici de noi, clienții, dar nici de stakeholderii din domeniu – fie ei producători, comercianți sau oricare dintre celelalte părți implicate. Intervine aici componenta etică ce ar trebui să fie inclusă în orice strategie de business, mai ales pentru afacerile din zilele noastre, care ar trebui să aibă obiective creionate în funcție de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă incluse în Agenda ONU pentru 2030 dacă își doresc să aibă succes și să treacă, cu adevărat, la economia circulară.

Însă ce faci atunci când obiectul tău de activitate este unul dintre domeniile care contribuie masiv la cantitatea de dioxid de carbon în atmosferă sau creează munți de deșeuri ce au nevoie de sute de ani ca să dispară?!
Photo by Markus Spiske on Unsplash
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Bineînțeles, primul gând este să încerci să îți schimbi modul de lucru, să folosești procese de producție mai sustenabile, să refolosești, să reduci, să repari sau să gândești produse care au o durată de viață mai lungă încă de prima dată. Însă toate acestea presupun costuri mărite, care integrate în prețul produselor pot provoca o creștere a prețurilor, deci le pot face inaccesibile unor categorii de persoane. 

Dar totuși există alternative pentru a îndrepta puțin lucrurile și pentru a începe o schimbare în domeniul de fashion? Ne întoarcem la etică și la responsabilitatea pe care și-o asumă fiecare brand, odată cu acțiunile pe care le întreprinde. Primul pas care poate fi făcut, acela de a atrage atenția asupra unui anumit subiect – a vorbi despre o problemă, atunci când ești un brand cu vizibilitate, prin publicitate și campanii de promovare. 

Începe pauza de publicitate de care vă spuneam la început. Vă arăt azi trei spoturi din seria „Așa DA!” pentru industria de fashion.
Levi’s -Buy better, wear longer

Să crești gradul de awareness pe un anumit subiect, mai ales azi, nu e deloc greu, trebuie doar puțină creativitate și dorință. Iar pentru un brand cu vizibilitate, cum e Levi’s tot procesul poate fi mult mai rapid. Campania lor – `Buy better, wear longer` încapsulează perfect tot ce am scris mai sus. Prin însăși filozofia brand-ului său, Levi’s promovează produse sustenabile, care „durează generații și nu sezoane”, produse iconice, versatile și cu design care rezistă în timp. În plus, au adoptat tehnici moderne prin care reduc consumul de apă necesar în procesul de producție și fac eforturi să transmită clienților lor ideea sustenabilității, a refolosirii sau a reparării acolo unde acestea sunt posibile. 

Aveți mai jos și spot-ul. Așa-i că transmite toate valorile brand-ului, de la calitatea produselor și până la deschidere, tinerețe, vitalitate, coolness și mai ales durabilitate fără să exprime explicit nici unul dintre aceste cuvinte? Despre asta e vorba – despre a crea acel mesaj care îl face pe cel care îl primește să spună „WOW” și să-și pună întrebări. Iar Levi’s, prin această campanie, reușește să facă asta. Big Thumbs Up! 

Levi’s este însă un brand care creează produse în clasa premium, cel puțin pe piața din România. Așadar, cum rămâne cu producătorii și comercianții mainstream, cei care se adresează unor publicuri cu preferințe și interese diferite? 
H&M și gama „Conscious”

Avem aici exemplul H&M. Acest producător nu a fost întotdeauna „primul din clasă” atunci când a fost vorba despre modele de urmat. Probabil că știm cu toții, scandalurile cu care compania s-a confruntat în urma unor acțiuni nu tocmai inspirate. Chiar și așa, pare că H&M și-a învățat lecțiile din aceste situații și dorește să facă mai bine. Așa se face că de-a lungul timpului a întreprins diverse acțiuni care să contrabalanseze dimensiunea de „fast-fashion” ce îi este atribuită. Introducerea gamei „Conscious”, campanii de colectare a hainelor folosite sau alte proiecte aplicate local, cum ar fi un serviciu de închiriere a ținutelor, derulat în Stockholm.

Și ultima campanie a gamei „Conscious” are, de asemenea, în centru principii printre care regăsim diversitatea și incluziunea ori durabilitatea – principii esențiale pentru orice business în anul 2021. În plus, clipul are la bază unul dintre lucrurile esențiale atunci când vine vorba despre acțiunile pe care le facem pentru a proteja planeta – „The little things that are adding up”. Aveți mai jos spotul campaniei. 😉 

Photo by Afif Kusuma on Unsplash

Și chiar dacă H&M vorbește despre „All the little things”, la nivelul la care „joacă” această companie, toate măsurile enumerate anterior trebuie să fie doar un prim pas. Este nevoie de mult mai multe lucruri – de tehnologii avansate care să reducă cu adevărat impactul producției atât de mari de obiecte vestimentare, să introducă politici extinse de reutilizare sau reciclare a acelor articole care nu se vând și alte astfel de acțiuni care să aibă efecte mult extinse în reducerea impactului asupra mediului. 

Fashion Days

Și dacă tot am deschis discuția despre etică, ea nu este doar despre a promova valori care țin de protejarea mediului, ci este și despre cultivarea unui anumit tip de consumator – care se respectă pe sine și îi respectă pe cei din jur. Iar un alt exemplu de companie care și-a asumat acest rol este Fashion Days. Prin campania „Totul despre bun gust și…”, brand-ul a creat o serie de spot-uri care ilustrează clar punctele nevralgice pe care le avem și la care mai avem de lucrat, ca societate, pentru a putea spune, cu adevărat, că ne respectăm și că îi respectăm pe cei din jur.

Mie-mi plac foarte mult reclamele. Mult de toooot! Bine, alea cu mesaj, care spun ceva mai mult decât „cumpără produsul nostru, că-i cel mai tare”. Reclamele alea mișto, care nu-i musai să aibă cuvinte, că înțelegi din prima ce vor să spună, în care nu ai produsul băgat direct sub nas, ci care îți pun în față o poveste care-ți vorbește despre produs. Așa văd și spot-urile astea trei. Și da, e adevărat, cu o reclamă nu se face primăvară și nu înseamnă că aceste campanii vor schimba radical lumea fashion-ului și impactul pe care îl are aceasta. Dar dacă e să fim realiști, sunt foarte puține lucruri care pot face asta. Pentru că, vrem să recunoaștem sau nu, suntem consumatori și ne e greu să renunțăm la asta. Iar produsele comercializate, fie ele sustenabile ori nu, nu vor dispărea curând de pe piață. Așa că eu zic că e mai bine să facem acei pași mici și necesari decât să așteptăm momentul, locul sau persoana potrivită pentru a face brusc o schimbare radicală, care s-ar putea să nu vină niciodată. 

Photo by Jeff Sheldon on Unsplash
Atât deocamdată, pauza s-a încheiat. Ne întoarcem acum la treburile noastre, dar nu uităm să avem grijă de planetă. 
Hugs, 
Andreea 
P.S. Reclama ta preferată care e?