Fast Fashion: tu cumperi, planeta plătește!

Hello, Dear Society, how are you?

Am revenit cu forțe proaspete și cu multe surprize coming soon, dar haideți să o luăm pas cu pas. Ne-am gândit că dacă tot se apropie sezonul sărbătorilor, să vă umplem căsuța de notificări cu multe articole, așa că începem cu o mică provocare pentru voi: o dezbatere pornind de la “Se spune că nu haina îl face pe om, corect?”. Noi vă aducem informația, voi trageți concluzii, ce ziceți, are you in?  

Photo by Francois Le Nguyen
Photo by Francois Le Nguyen

Outfit of the day, dar nu chiar...

Hainele reprezintă locul de întâlnire dintre public și privat, fiind obiectele care ne transmit în mod indirect anumite aspecte legate de:

 • personalitatea celui ce le poartă;
 • imaginea pe care vrea să o creeze;
 • ce preferințe personale are;
 • dacă se conformează sau nu regulilor impuse de societate. 

Ce nu știu foarte mulți, însă, este faptul că industria fashion-ului este a doua cea mai poluantă după cea petrolieră.Tu cumperi, planeta plătește!

Știe careva ce este fast fashion-ul? În limbaj local (cum îmi place mie să-i spun) ar veni tradus “unde merge turma, acolo merg și eu”, dar explicația concretă este următoarea:

FAST FASHION: Majoritatea dintre noi avem dorința de a fi mereu “la modă”, asta determinându-ne să cumpărăm constant articole vestimentare noi, căutând prețuri cât mai avantajoase, fără să realizam că, de multe ori, prețurile mai scăzute rezultă un raport calitate-preț pe măsură și cu un impact direct asupra mediului. Câteva statistici utile și cu siguranță unexpected:

 • cumpărăm de 400 de ori mai multe haine decât în anul 1980;
 • doar 15% dintre deșeurile textile sunt reciclate;
 • industria modei este responsabilă pentru 20% din apele uzate ale planetei și 10% din emisiile de carbon, mai mult decât cea a transportului aerian și maritim împreună;
 • industria se află pe locul doi global la consumul de apă;
 • nailonul și poliesterul au devenit principala fibră folosită la nivel global în industria textilă;
15%

Poluarea

20%

Impactul

10%

Industria

 • aproximativ 60% din materialele utilizate în articolele de îmbrăcăminte sunt din plastic;
 • de fiecare dată când ne spălăm hainele alcătuite din aceste materiale, ele eliberează sute de mii de fibre de plastic numite microfibre, care ajung în lacuri, râuri și oceane, iar din cauza dimensiunilor reduse, sunt imposibil de captat de majoritatea instalațiilor de tratare a apelor;
 • anual, în ape ajung echivalentul a 50 de miliarde de sticle de plastic;
 • unele microplastice poartă contaminați periculoși, cum ar fi pesticide și chimicale industriale, iar multe au fost găsite în alimente des consumate de oameni, precum și în apă;
 • lemnul este folosit în industria textilă, mătasea artificială (celofibra) și vâscoza sunt produse din fibra de lemn;
 • aproximativ 70 de milioane de pomi sunt tăiați anual pentru industrie.
0
din materiale sunt din plastic
0
miliarde/an ajung în apă
0
milioane de pomi/an sunt tăiați

Acțiunile noastre au consecințe directe asupra vieții de zi cu zi, iar cum vrem ea să arate depinde în întregime de noi.

Photo by Canva
Photo by Canva

Putem încerca să ne gândim și la binele adus planetei atunci când cumpărăm exact strictul necesar, evitând deci să poluăm inutil. Însă, mai presus de asta, este important să conștientizăm că fiecare om contează și orice beneficiu făcut mediului este bine-venit. Haideți să fim mai responsabili și să ne arătăm afecțiunea față de planeta împreună. TU CONTEZI! ❀

Noi ne revedem curând, dar până atunci vreau să vă las câteva resurse de unde vă puteți informa. Știm cu toții că haosul mass-media nu este tocmai veridic, iar titlurile de „fake news” au devenit deja un tipar… însă asta este o poveste pentru altă dată! 🙂

Închei prin a vă transmite energie pozitivă, succese și spor în tot ceea ce faceți!


Tu ce alegi?

Soluțiile sunt destul de simple: restrângerea consumului în masă este un prim pas de făcut, dar important e ca achizițiile noi să fie nu doar mai puține, ci făcute într-un mod etic. Ar trebui să începem să citim etichetele hainelor precum le citim pe cele alimentare și să alegem să cumpărăm haine din țări care au normele ecologice bine puse la punct. 

Dacă fiecare dintre noi am încerca să cumpărăm articole vestimentare clasice, care nu se demodează (cum ar fi pantofii stiletto, fusta creion, you name it) și care ar putea fi purtate 5 ani (sau mai mult) de acum înainte, am reduce cu 25% poluarea globală.

Photo by Canva
Photo by Canva

Until next time,

Erika <3