Facultatea de drept din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași- interviu cu Adelina-Maria Tudurachi

DESPRE MINE

Mă numesc Adelina-Maria Tudurachi și tocmai ce am terminat anul al III-lea la facultatea de Drept din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

ÎN URMĂ CU 3 ANI. DESPRE LICEU PASIUNI, PREOCUPĂRI , VISE ȘI DORINȚE

 În liceu,  acum mai bine de 3 ani,  eram într-o continuă căutare, mai bine zis, într-un proces de descoperire a sinelui. Trebuie să recunosc faptul că priveam cu teamă și neîncredere viitorul tocmai pentru că nu eram sigură pe ce cale să merg: să urmez facultatea de medicină, de informatică sau de drept? Am ales un profil mate-info astfel încât gama de alegeri posibile să fie cât mai largă. Acest lucru nu înseamnă că decizia în sine a fost ușoară. Pasiunile mele principale erau cititul, scrisul și dezbaterile în engleză, activități la care am avut ocazia sa particip datorită unor profesori deosebiți. Printre distopiile captivante ale lui Orwell și realismul de neuitat al lui Rebreanu, strecuram câte o excursie palpitantă cu eterna mea dragoste, bicicleta.

Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigură de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?

Dreptul a fost concluzia logică la care am ajuns după un îndelungat proces de introspecție. Personalitatea mea reflexivă și analitică m-a determinat să aleg această facultate în detrimentul altora care au reprezentat, ce-i drept, opțiuni viabile. Am oscilat între medicină și informatică, facultăți care ma fascinau prin noblețea, în cazul medicinei, respectiv complexitatea și noutatea profesiei, în cazul informaticii. Analizând îndelung, am concluzionat că singura facultate compatibilă cu modul meu de a fi și de a gândi este dreptul. Decizia am luat-o cu ocazia unui proces simulat din timpul orelor de română din liceu:  abia atunci când am pledat trup și suflet pentru achitarea lui Ion Pop al Glanetașului, mi-am dat seama că dreptul este cea mai potrivită opțiune pentru mine. Cu toate acestea, când m-am înscris la facultate nu am fost pe deplin sigură că aceasta e alegerea perfectă, am avut îndoieli, însă am considerat că merită să încerc și să îmi asum un eventual risc, risc pe care acum nu îl regret!

Sursă: @llt1711 on Pinterest

ANUL III - LICENȚĂ
AMR. 1 AN 75%
clarisse-meyer-jKU2NneZAbI-unsplash

Photo by Clarisse Meyer on Unsplash

Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate: procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.?

În ceea ce privește facultatea, recomand viitorilor candidați la concursul de admitere să consulte cu încredere site-ul facultății, www.laws.uaic.ro, site care este foarte util și conține toate informațiile necesare, complete și actualizate.

0
ANI DE FACULTATE
0
SESIUNI DE EXAMENE
0
EXAMENE PE SEMESTRU
0
(APROXIMATIV) ORE DE CURS/SEMINAR
în esentă, facultatea de drept implica 4 ani ( lungi, dar memorabili!) de studii, indiferent de universitatea din țară în cadrul căreia alegi să o urmezi, fie că e vorba despre UAIC, Universitatea din București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Craiova sau orice alt centru universitar.  

Procedura de admitere diferă de la o universitate la alta, însă la facultatea de drept din cadrul UAIC concursul de admitere constă in susținerea unui test-grila conținând 50 de întrebări de limba romană cu un singur răspuns corect. Întrebările vizează verificarea modului în care viitori studenții se exprima în limba romană tocmai pentru a le înlesni parcurgerea numeroaselor cursuri din anii facultății. Mai precis, întrebările verifică numeroase aspecte de vocabular, îndeosebi neologisme, dar și regionalisme, precum și aspecte de ortografie sau ortoepie.

Evaluările din cadrul facultății diferă în funcție de statutul disciplinei, dacă aceasta este obligatorie sau opțională. Mai multe detalii tehnice veți afla odată ce veți face parte din breasla studenților la drept, însă, în esență, evaluările pot fi doar scrise, constând într-o probă scrisă, test-grilă sau probă redacțională. De asemenea, probele pot fi doar orale, implicând, de regulă, abordarea a doua subiecte aleatorii, înscrise într-un bilet tras la sorți de către cel examinat, însă acestea pot fi și mixte, ceea ce însemnă combinarea probei scrise cu cea orală. În cazul anumitor discipline, evaluarea are loc pe parcurs, mai exact în timpul semestrului, și implică valorificarea întregii prestații a studentului, evaluarea implicând realizarea de proiecte, referate sau susținerea unor teste.

Ar merita să menționez și evaluarea finală, și anume examenul de licență. Odată promovat după finalizată sesiunii de vară din anul al IV-lea, acesta simbolizează  absolvirea facultății de drept și dobândirea mult râvnitului titlu de jurist. Examenul de licență are două componente: prima probă este eliminatorie și constă într-un test grilă, ce implică rezolvarea în decurs de 4 ore a unui test-grilă cu 100 de întrebări din 4 discipline fundamentale – drept civil și drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. Cea de-a doua probă rezidă în prezentarea lucrării de licență în fața comisiei alcătuită din profesorii facultății. Lucrarea de licență constituie dovada însușirii anumitor cunoștințe de a opera cu acte legislative și lucrări științifice de specialitate și de a structura în mod logic și corect o anumită temă de cercetare. În esență, aceasta reprezintă o lucrare scrisă având un număr variabil de pagini, de regulă între 40 și 60 de pagini, putând ajunge chiar la 90 de pagini. Aceasta este rodul muncii tale și ar trebui să vizeze o disciplină dintre cele studiate în cei 4 ani care te interesează și te provoacă să te documentezi suplimentar.

Photo by David Veksler on Unsplash

Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?

Destul de multe dintre așteptări s-au dovedit a fi doar mituri, însă unele chiar sunt pe deplin reale.

Un mit cunoscut este volumul mare de muncă, numeroasele cursuri, cărți, manuale ce trebuie parcurse. Din păcate, sau din fericire, acesta nu este un mit, ci purul adevăr. Facultatea de drept presupune într-adevăr dobândirea unui volum mare de cunoștințe. Pentru a le înlănțui în mod logic și durabil, este necesar să înțelegi acele informații și să ți le însușești. Tocmai pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să verifici mai multe surse pentru aceleași informații și să analizezi diferite opinii ale specialiștilor din domeniu, astfel încât să poți desprinde propria concluzie juridică.

Un alt mit este cel al absenței vieții sociale. Nimic mai fals! Cu excepția sesiunii, desigur! Asociațiile studențești, precum Asociația Studenților la Drept ori ELSA se asigură că viața de student la drept va fi oricum altfel, însă nu monotonă. Exista și multe oportunități de a efectua stagii de practica în cadrul instituțiilor publice ori im cadul cabinetelor de avocatura ori consilier juridic, așadar viața sociala va fi una intensa și cu multe beneficii pe plan profesional. 

Un ultim mit pe care aș vrea să îl demontez este cel al învățatului pe de rost. Memorizarea mecanică nu este de esența facultății de drept și nici nu este de natură să conducă la dobândirea profesiei mult visate. Desigur, pe termen scurt, aceasta poate asigura promovarea unui examen, însă nu asigură nici pe departe absolvirea facultății ori accederea în profesie. Din punctul meu de vedere, schemele, spețele, desenele, metaforele ori analogiile sunt mult mai utile pentru a fixa în mod logic o informație de care mai mult ca sigur vei avea nevoie mai târziu.

Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat  sau te-a făcut să te plafonezi?

Motivația mea principală de a învăța constă în propria dorință de a-mi cunoaște și de a-mi depăși limitele. Cu fiecare materia nouă pe care o studiez, aflu cât de multe lucruri îmi erau total străine până în acel moment și cât de multe lucruri mai am încă de învățat. “Știu că nu știu nimic”, cum foarte bine spunea Platon. Alături de dorința de cunoaștere, visul meu de a ajunge un bun practician al dreptului este indisolubil legat de învățarea continuă, tot restul vieții. Așadar, motivația se conturează în mod limpede.

Mediul social al facultății este unul foarte variat, însă deosebit de competitiv și motivant. Fiecare student vine cu perspectiva proprie asupra vieții, asupra dreptului, asupra facultății, având propriile aspirații, pasiuni și așteptări. Tocmai această diversitate umană conturează un mediu propice pentru a evolua, prin competiție, dar și prin cooperare cu ceilalți.    

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?

 

Grea întrebare! Având în vedere că mai am încă un an de parcurs, este posibil nici sa nu o fi descoperit încă! Cu toate acestea, pot spune că fiecare materie a adus cu sine un element care să mă intrige, să mă uimească sau să îmi stârnească ireversibil curiozitatea. Dreptul constituțional mi-a plăcut în mod deosebit prin complexitatea materiei, dar mai ales prin relevanța sa practică – Constituția ori deciziile Curții constituționale au devenit element le comune în limbajul mass-media și al cetățenilor. 

Dreptul roman m-a fascinat prin perenitatea anumitor instituții juridice, care au supraviețuit dincolo de veacuri: e uimitor să te gândești că modul complex de a vizualiza efectele unui contract dăinuiește de fapt de secole! Dreptul comparat mi-a lărgit orizonturile, iar dreptul european mi-a pus ordine în confuzia creată de multitudinea instituțiilor europene. 

Dreptul succesoral mi-a plăcut în mod deosebit deoarece m-a determinat sa văd rațiunea de a fi a anumitor norme juridice. Dreptul penal și procedura penala m-au uimit prin rigoare și prin impactul din viața de zi cu zi asupra drepturilor și liberalilor fundamentale. Și mai sunt multe alte materii care merită studiate și care sigur vă vor stârni interesul, însă este rolul vostru de a le descoperi cu propriile simțuri!

 

Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?

Au fost multe momente frumoase și memorabile în acești ani, însă cel care îmi vine acum în minte este participarea mea în anul al III-lea la un concurs de procese simulate de drept constituțional. Acesta a avut loc într-o sala de judecată a Curții de Apel București, cadru care imprima o atmosfera solemna deosebita.

Mi-a plăcut faptul ca în calitate de Avocat al Poporului, a trebuit să pledez de una singura în fața unui juriu format din specialiști ai dreptului pentru a susține neconformitatea cu prevederile constituționale a unui text de lege privind parteneriatul civil, tema de o reală actualitate. emoția, teama și însuși vorbitul în public într-o asemenea sală mi-au plăcut enorm și mi-au confirmat încă o dată alegerea făcută.

 

Photo by Rob Girkin on Unsplash

Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?

Practica în timpul facultății este cu adevărat recomandată și constituie chiar parte integrantă a curriculumului, însă abia în al doilea semestru din anul al III-lea, respectiv în anul al IV-lea. Atunci studenții au ocazia sa observe îndeaproape ritmul de lucru din Instanțe și parchete.

Desigur, curiozitatea este ridicată chiar din primul an și tocmai de aceea numeroase stagii sunt disponibile chiar mai devreme prin intermediul asociațiilor studențești.

Personal, am făcut practică în vara anului I prin Programul de internship organizat de Guvernul României. Timp de 2 luni, am lucrat ca stagiar într-o instituție publică din București, Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură. Aceasta experiență mi-a arătat ce înseamnă o cariera în domeniul administrației publice. 

De asemenea, în această vară realizez un stagiu de practică în cadrul firmei de avocatură de business RTPR pentru a vedea modul de operare al avocaților din acest domeniu.

Nu în ultimul rând, trebuie evidențiate oportunitățile de a face practica prin programul Erasmus+. Numeroși colegi de ai mei au avut ocazia de a efectua practica de specialitate în țări precum Franța, Italia, Spania și multe altele.

Totodată, mulți profesori din cadrul facultății sunt practicieni și sunt deosebit de deschiși în a le oferi studenților intersați și pasionați oportunitatea de a vedea lumea avocaturii în dimensiunea sa reală. 

Photo by Dex Ezekiel on Unsplash

Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți?

Răspunsul la aceasta întrebare este relativ simplu. Ca și în cadrul oricăror relații umane, exista anumite afinități și compatibilități intre indivizi, inclusiv în cadrul relației profesor-student. Desigur că  pentru unii studenți, stilul de predare al anumitor cadre didactice este prea rigid ori dimpotrivă prea flexibil, prea exigent sau prea relaxat. Acestea sunt percepții subiective, prin urmare, depinde de personalitatea fiecăruia în ce mod și în ce măsura va rezona cu un anumit profesor. Cert este ca profesorii sunt adaptabili și indiferent dacă rezonează sau nu cu studenții, aceștia nu împiedica desfășurarea procesului educativ. Cu alte cuvinte, aceștia se pliază pe modul de a fi al studenților astfel încât sa poată transmite mesajul dorit. Astfel, profesorii sunt, din punctul meu de vedere, deschiși cu studenții, dornici sa le răspundă oricăror curiozități sau nelămuriri și capabili să treacă peste barierele rigidității și formalismului impuse de diferența de vârsta și pregătire.

Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?

Consider că însăși experiența liceului m-a ajutat sa aleg aceasta facultate. Deși atunci nu știam acest lucru, momentele de lucru independent, de pilda pentru bacalaureat, sunt cele care prefigurau experiența de student. Tocmai aceasta este diferența esențială dintre liceu și facultate: independența.  

Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.?

Oportunitățile de cariera sunt numeroase întrucât dreptul constituie o parte integrantă a multor profesii. Dincolo de profesiile juridice clasice, magistrat sau avocat, absolvenții de drept au deschisa și calea altor profesii în domeniul dreptului: notar, executor judecătoresc, consilier juridic, consilier de probațiune, practician în insolvență, mediator și altele. Dincolo de profesiile menționate, exista numeroase profesii în cadrul administrației publice care pot fi ocupate de peroanele cu studii juridice, precum cea de funcționar public în diferite instituții publice, precum Consiliul Local/Județean, Instituția Prefectului, dar și în cadrul Guvernului, Parlamentului, în Consiliul Concurentei ori în Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară de la nivel județean. 

În timpul facultății am beneficiat de o bursă de studiu Erasmus in Franța, mai exact în Bordeaux. Timp de un semestru, am călătorit am pedalat, am studiat și am experimentat “la vie française” alături de alți studenți internaționali din Vietnam, Maroc, Tunisia, Congo și multe altele. Fără îndoială că această experiență a constituit un episod memorabil din viața de student.

În următurea parte deschidem secțiunea Am întrebat 100 de elevi  unde răspundem la cele mai arzătoare întrebări ale elevilor din liceele din orașul Iași despre fiecare facultate:

  • Dreptul e o facultate ușoara? E greu sa ai 10 la facultatea de drept? Este o facultate costisitoare din punct de vedere a materialelor de studiu necesare? Ți-au plăcut toate materiile? – iar dacă nu îmi place una dintre ele  și am note mai mici voi fi considerat mai puțin pregătit decât un student cu 10 pe linie?

Dreptul este o facultate frumoasă și gradul sau de dificultate depinde de personalitatea ta și ceea ce îți dorești să devii după aceea. În opinia mea, dreptul este o facultate ușoară dacă înveți constant și în mod responsabil.

Să ai 10 la drept nu ar trebui să fie obiectivul principal, însă nu este greu dacă într-adevăr te implici în pregătirea pentru materia respectivă.

Materialele de studiu sunt într-adevăr costisitoare, însă nu e necesara achiziționarea acestora pentru a te pregăti. Exista biblioteca facultății pentru a combate acest neajuns al costurilor ridicate, iar profesorii pun la dispoziția studenților numeroase materiale auxiliare care asigura necesarul pregătirii. 

Fiecare materie are părțile sale frumoase, însă in mod natural unele îți vor plăcea mai mult ca altele in funcție de pasiunile și interesele proprii. De aceea, nu toate materiile îți vor plăcea sau nu îți vor plăcea in mod egal. Gradul de pregătire al studentului se reflecta in răspunsurile date și întrebările adresate, precum si in cunoștințele dobândite, nu neaparat in notele obținute, care nu denota întotdeauna valoarea intrinseca a unui individ.  

  • Ai vreo șansă să obții un post bun după terminarea facultății în afara țării? In afara de judecator , procuror si avocat ce mai pot face? Exista multi juristi, mai este dreptul o alegere de viitor? Care sunt abilitatile necesare unui viitor jurist?

Exista numeroase șanse de a obține un loc de munca după terminarea facultății, fie in Iasi, fie in alte județe ori chiar in străinătate.

Am expus anterior o parte dintre multele oportunități de cariera accesibile absolvenților de studii juridice, așadar cred ca putem considera bifata aceasta întrebare.

Dreptul este in viziunea mea o alegere de viitor întrucât legislația devine din ce in ce mai numeroasa și mai greu de descifrat, iar ajutorul unui jurist apare ca imperios necesar. Afacerile in sens larg au devenit o parte dinamica și in dezvoltare a societății, prin urmare, juristii se vor confrunta cu noi și noi provocări in domenii precum Banking, Corporate ori Tranzacții. Exista și noi domenii competitive ce necesita intervenția juristilor, in special in materia proprietații intelectuale ori a industriei farmaceutice, dar și multe altele.

  • Este la Iași o facultate de prestigiu care te pregătește efectiv pentru viitoarea muncă?

Facultatea de Drept din cadrul UAIC Iasi rămâne o facultate prestigioasa și care pregătește temeinic viitorii juristi, oferindu-le, totodata, libertatea de a experimenta aspectele practice ale profesiilor juridice, precum și mediul social studențesc, local, național sau internațional. Fara îndoiala ca aceasta pune la dispoziția studenților mijloacele necesare pentru a soluționa din punct de vedere juridic problemele spinoase apărute in practica, constituind un fundament solid in dezvoltarea lor personală și profesională.

În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți? 

Nosce te ipsum. Înseamnă “Cunoaste-te pe tine însuți”. Acesta este sfatul meu celor care doresc sa dea la facultatea de drept. Va recomand sa meditați profund înainte de a lua aceasta decizie, sa va sfătuiți cu familia, prietenii și profesorii dacă aveti profilul psihologic necesar pentru aceasta facultate și, mai ales, sa analizați voi insiva dacă va pasionează acest domeniu și dacă sunteți pregătiți sa lucrați intens cu textele de lege, sa le înțelegeți justificarea, sa le interpretați și sa le aplicați.

Va sfătuiesc sa luati in calcul numeroasele posibilități pe care le aveți după absolvire și, dacă măcar vreuna va surâde, sa nu ezitați și sa va înscrieți la aceasta facultate! Odată ce v-ați hotărât, sunt sigura ca niciun obstacol întâlnit pe parcurs nu va fi insurmontabil pentru voi! Va doresc succes și multă inspirație orice cale ați alege!