
Ilustrație preluată: Like a Girl -Alessandra Genualdo and Bijou Karman’s beautiful illustrations of modern women
Photo by Markus Spiske on Unsplash


DESPRE MINE
Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul nostru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.
Mă numesc Claudia, și de foarte curând am terminat Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Management, Masterul denumit Managementul strategic al resurselor umane în Europa (cu predare în limba engleză).
Să ne întoarcem în urmă cu 5 ani. Cum era Claudia în liceu , ce pasiuni avea, preocupări , vise și dorințe?
Claudia din liceu aș putea spune că era cam dezorientată, mai ales în clasele a XI-a, a XII-a. Am studiat la un profil real, specializarea matematică-informatică, deci puteam spune că oportunități erau, însă știam că nu eram făcută pentru a studia în continuare IT sau programare. Așadar, încercam să îmi găsesc alte posibile direcții, în funcție de interesele mele de atunci. Mă interesa matematica, astfel încât mă gândeam să merg la facultatea de matematică. Îmi plăcea foarte mult limba engleză și m-ar fi interesat și predarea limbii engleze. Mai apoi am devenit interesată și de biologie și medicină, așa că începusem pregătirea pentru admitere, însă era destul de târziu. Faptul că trebuia să știu și chimie m-a descurajat și în final renunțasem la idee. Așa că, în cele din urmă, am ales un drum mai de mijloc, care să îmi fie de ajutor și pe viitor și am ales să merg pe economie și informatică, în combinație, și așa am aflat de specializarea informatică economică, din cadrul FEAA Iași. Doar aici îmi depusesem dosarul, întrucât eram prea confuză și oarecum ușor dezinteresată de alte oportunități, din păcate.
Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigură de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?
De FEAA am auzit de alții, mai ales prin intermediul părinților. Inițial mă gândisem la cibernetică, la ASE București, pentru că mi se părea o parte a IT-ului mai interesantă, și încă nu știam de informatică economică. Bucureștiul însă nu m-a atras pentru că era și departe de casă și aveam prietenii în regiunea Moldovei, astfel încât am zis poate mai bine nu. Mă gândisem și la FSEGA, din Cluj, mai ales că sora mea era stabilită acolo. Dar după ce am analizat mai bine situația, am zis să rămân în Iași, eu fiind din Suceava. Am ales să merg la FEAA, inițial începusem cu specializarea Științe economice. După primul an de facultate am putut alege specializarea finală, iar profesorii și colegii îmi confirmaseră între timp alegerea bună, de a merge pe info economică. Aș putea spune că alegerea mea a fost cam în voia sorții, pentru că nu știam exact în ce direcție voiam să o apuc. Am apreciat acel an studiind generalități la FEAA, pentru că m-a ajutat să îmi stabilesc mai bine direcția pe viitor.
Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.
Din păcate, lucrurile s-au schimbat la FEAA din 2015, când am început eu. Au evoluat în bine, aș putea spune. Procedura de admitere este relativ simplă, toate informațiile necesare fiind disponibile pe site-ul UAIC, într-o secțiune special dedicată admiterii. Acum este posibilă și varianta de a te înscrie online, ceea ce face totul mult mai simplu. La admitere au fost bine organizați și am fost instruiți chiar pe loc în legătură cu ce trebuie să facem și prin ce săli trebuie să trecem. La început a părut foarte intimidant, însă studenții voluntari erau mereu deschiși să ofere ajutor bobocilor, și încă sunt. În legătură cu anii de studiu, FEAA oferă un număr larg de specializări la licență și doar un pic mai restrâns la master. Specializările de la licență au o durată de studii de 3 ani, primul an fiind general pentru toate specializările, anul al doilea fiind semi-specializat, iar anul al treilea fiind complet dependent de specializarea aleasă. Metodele de evaluare variază ușor de la specializare la specializare, însă ele se mențin cam la fel, în sensul că o parte din materii au evaluarea pe parcursul semestrului, iar o parte au evaluarea prin examen în sesiune. Pentru disciplinele cu evaluare pe parcurs, se dau teste/proiecte de-a lungul semestrului, fără a fi posibile restanțele, adică dacă nu treci o materie cu evaluare pe parcurs, va trebui să o refaci la anul, cum s-ar zice, repetența. Pentru disciplinele cu evaluare prin examen, de obicei de-a lungul semestrului se dau teme, pentru acumularea de puncte și activitate în cadrul seminariilor, absolvirea materiei fiind condiționată de nota peste 5 în sesiune. Pentru astfel de materii este posibilă restanța, adică dacă în sesiune nu ai trecut examenul din prima, îl mai poți da o dată în săptămâna de restanțe. La FEAA, în primul an, majoritatea evaluărilor sunt sub formă de teste grilă, fie online sau în sala de curs. În anul doi se combină proiectele cu grilele, sau eseurile, iar în anul trei se pune mai mult accent pe testele clasice sau combinate, cu grile și întrebări deschise, precum și pe proiecte/eseuri. În acest fel, nivelul de dificultate crește cu anii de studiu.
Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?
Sincer, nu pot spune că aveam așteptări prea mari. Atmosfera este, însă, diferită. Știam că profesorii de la facultate oferă mai multă libertate și nu sunt atât de implicați în activitatea fiecărui student, cum se întâmplă la școală sau în liceu, ceea ce s-a adeverit. De fapt, această libertate a cauzat multe amânări în învățat, pentru că trebuia să mă organizez singură și să iau notițe în timp real, întrucât profesorii rareori dictează sau scriu pe tablă. De obicei au un discurs liber pe baza unui suport de curs vizual și tu ca student trebuie să faci un pic de multitasking, ascultând și luând notițe relevante în același timp. Mă așteptam la un nivel mai mare de dificultate în studiu, însă ceea ce pare la început greu, este de fapt, o introducere, în primii ani de facultate sedimentându-se bazele. Abia la master ai șansa să folosești cunoștințele mai în detaliu, astfel încât e ok să simți ca nu știi, să fii frustrat și poate să te simți prostuț. E vorba de un learning curve, până la urmă. Mă gândeam de asemenea că nu voi avea atât de mult timp liber, ceea ce este oarecum adevărat, însă programul unui student este un pic mai flexibil decât al unui elev. E important să fructifici acel timp liber de la începutul facultății, să explorezi orașul, să îți faci prieteni, să petreci, să faci voluntariat sau să îți faci hobby-uri. Vei avea timp să te stresezi în anul III, doar bucură-te de viața de student. Stereotipul acesta este adevărat, nimic nu se compară cu viața de student.
Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?
Personal, nu sunt cea mai motivată persoană când vine vorba de studiu, eu obișnuiesc să înghesui totul pe ultima sută de metri, ceea nu prea recomand altora. E bine să îți dai timp și să planifici un pic dinainte, doar că eu trăiesc un pic ”on the edge” și pe mine mă motivează mai mult deadline-urile și faptul că nu mai am încotro și nu mai pot procrastina. Din acest punct de vedere, pot spune că mediul social te influențează destul de tare, mai ales colegii de cameră sau de apartament. Bineînțeles, și colegii de grupă joacă un rol important, în special la început. Dacă ai pe lângă tine oameni silitori, vei fi și tu automat un pic mai silitor. Ajută, de asemenea, să mergi să studiezi în bibliotecă sau în săli de lectură, pentru că liniștea și mediul te obligă să te concentrezi și să faci ce ai de făcut, mai eficient decât în patul tău. În legătură cu plafonarea, am experimentat și acest lucru și depinde. Profesorii pot avea un mare impact în această privință. Dacă profesorii nu te motivează să fii atent la ore și să înveți, te vor face deadline-urile sau părinții în final. De asemenea, ce te mai poate plafona: dezinteresul. Dacă nu îți place ce studiezi, automat nu-ți vei mai da atât de tare silința și vei deveni apatic și impasibil, ceea ce am pățit eu în anul doi de facultate. Oamenii și colegii pe care mi i-am ales în grupul de lucru m-au ajutat să mă ridic în acele momente.
Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?
Nu pot spune că am avut o materie preferată neapărat, însă de la licență mi-a plăcut mult microeconomia, datorită doamnei profesor și suportului de curs interesant. Profesoara care preda această materie ținea cursuri mai dinamice, captivante, oferind context și interacționând cu noi, audiența. La seminarii activitățile erau practice și deseori ne punea să lucrăm în echipă, ceea ce la început de facultate nu prea se întâmpla. Suportul de curs fusese redactat de doi autori americani, astfel încât era mai mult ca o poveste, decât ca o carte de teorii, oferind multe exemple și explicații detaliate, actuale și folositoare.
Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?
Da, a trebuit să fac practică la final de ani, de-a lungul studiilor de licență, însă a fost organizată mai mult sub formă de proiecte. Alte specializări au făcut practică timp de 3 săptămâni în diferite companii, însă nu pot spune că la FEAA este foarte bine organizată partea de practică. Poți aplica de asemenea cu Erasmus, pentru oportunitate de practică în afară, ceea ce am făcut în primul an de master. Am făcut un internship de 3 luni de zile în Bruxelles, Belgia, într-o agenție de recrutare și pot spune că merită din plin. Am dobândit multe skill-uri și m-am dezvoltat pe partea profesională mult mai desăvârșit.
.
Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?
Foarte multe lucruri s-au întâmplat în cei 5 ani ai mei de studiu la FEAA. Cele mai marcante au fost, totuși, mobilitatea de studiu Erasmus și voluntariatul în asociația AIESEC. Erasmus a reprezentat pentru mine o experiență cu totul și cu totul life-changing, m-am întors practic o altă persoană. Eram în anul doi de licență atunci când am plecat să studiez în Belgia și consider că a fost un moment extrem de propice pentru asta. Am cunoscut oameni noi, am cunoscut locuri și tradiții noi și am experimentat alte stiluri de predare. Recomand tuturor celor care se înscriu la facultate să plece cu bursa Erasmus măcar o dată, întrucât sigur nu vor regreta. De asemenea, recomand cu mare drag voluntariatul în timpul studenției. Am fost voluntară AIESEC din anul II până în anul III de licență și am trăit clipe minunate, interesante, distractive și extenuante alături de colegii din AIESEC, de la care am învățat o mulțime de lucruri, atât despre mine cât și despre alții. Voluntariatul te face mai deschis, mai curajos și te face să te simți mai bine în pielea ta.
Photo by Jorge Vasconez on Unsplash
Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.
Voi spune că da, contează destul de mult compatibilitatea cu un profesor, mai ales dacă disciplina este importantă pentru specializare sau dacă este mai dificilă. Un profesor poate să îți stârnească sau să îți inhibe interesul pentru o materie după un singur curs, prin felul de predare și de relaționare cu studenții. La licență profesorii sunt un pic mai rezervați față de studenți, din cauza diferențelor de vârstă și a nivelului intelectual, precum și din cauza naturii materiilor, însă dacă studenții arată cât de puțin interes și implicare, și profesorii se vor deschide mai mult și vor fi mai glumeți sau mai înțelegători. Este puțin mai greu la început pentru că studenții proaspăt absolvenți de liceu nu sunt la fel de disciplinați ca studenții mai mari și nu sunt familiarizați cu noul stil de predare și învățare, sau cu terminologia, de aceea e nevoie de puțin mai multă răbdare. La master, totuși, profesorii sunt mai relaxați și stilul de predare se mai schimbă în favoarea discuțiilor libere și a dezbaterilor.
Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?
Sincer, este greu de spus. Nu pot spune că am fost neapărat pasionată de ceea ce am studiat la licență, de aceea am compensat cu un master mai interesant. FEAA a crescut mult de acum 5 ani și pot spune că nu mai este chiar aceeași facultate, este mult mai dezvoltată decât altele din anumite puncte de vedere. Dacă aș avea șansa să aleg din nou, probabil aș încerca să merg mai mult pe domeniul științelor exacte, de exemplu biologie sau matematică, însă nu regret anii mei la FEAA Dimpotrivă, abia după ce termini realizezi câte lucruri folositoare ai învățat de fapt și ce palpitantă este viața de student la FEAA.
Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.?
În al doilea an de master, am avut posibilitatea să fiu asistent pentru secretariatul de relații internaționale FEAA, iar mai sus am menționat bursa de studii și practică Erasmus. De asemenea, FEAA mai oferă posibilități de internship sau stagii în extern, prin diverse parteneriate realizate cu companiile din Iași. De-a lungul studiilor, am beneficiat în fiecare semestru de burse de studii, precum și de două burse Erasmus+. Eu personal nu activez în domeniul IT, însă colegii mei care au terminat aceeași specializare, informatică economică, toți au fost angajați în Iași, Cluj sau București, pe poziții din IT.
În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți?
Este în regulă să fii confuz și să nu știi în ce direcție să o apuci. Sincer, nimeni nu știe exact ce face sau ce îl așteaptă la capăt de drum, deci nu e nevoie să pui prea multă presiune pe tine. Până la urmă, alegerea unui drum în viață după terminarea studiilor, la oricare nivel ar fi acestea, este un pic ca datul cu banul. Poți avea noroc sau poți să dai greș. Cel mai important este să te asculți pe tine și pur și simplu, să încerci. Fiecare început e greu și e obositor și poate în final nu obții roadele așteptate, însă e mai bine să înveți din experiențele trecute, fie ele eșuate, decât să le regreți și să le negi. A fi student îți oferă un oarecare safe zone, o zonă în care poți face greșeli, poți învăța și te poți dezvolta, înainte de a intra cu totul în pâine cum s-ar zice, și de a-ți face intrarea în viața de adult. Mai important, începe să faci alegeri pentru tine. Nu e o idee bună să te înscrii la o facultate pe care alții au ales-o pentru tine sau să te înscrii de dragul altora. Fă-o pe cât posibil pentru tine, pentru că tu va trebui să petreci următorii 3 până la 5 ani din viață în acel loc, studiind pe băncile acelei facultăți, nu cei care au ales pentru tine. Iar dacă alegerea ta se dovedește a nu fi cea mai bună, să nu-ți fie teamă să încerci din nou. Vei ajunge până la urmă unde îți propui, chiar dacă poate nu știi încă unde este acel loc.