Facultatea de Geografie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași- interviu cu Oliver Dinter

FACULTATE
GEOGRAFIE 100%
MASTER
GEOGRAFIE 50%
  • Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul noastru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.

Hello! Eu sunt Oliver, sunt masterand în anul I la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași și mă bucur să pot ajuta viitorii studenți ai universității noastre.

  •  Cum erai în liceu , ce pasiuni aveai, preucupări , vise și dorințe?

Am ales să urmez secția de filologie, bilingv engleză a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași pentru a-mi aprofunda cunoștințele de limbi străine. Însă visul meu la acea vreme era să călătoresc în cât mai multe țări și să descopăr orașe și peisaje naturale diferite de cele pe care le observ în mod obișnuit, în împrejurimi. Cu alte cuvinte, niciodată nu mi-a plăcut monotonia, mereu îmi doream să explorez și să descopăr ceva care să mă scoată din rutină. Mă bucur că am reușit să-mi mențin curiozitatea, care m-a împins mereu să aflu ce este în spatele lucrurilor pe care le vedem zilnic și care sunt mecanismele lor de funcționare.

 

  • Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigur/ă de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?

În primul an de liceu mă gândeam să mă orientez către facultatea de drept sau către cea de arhitectură, oarecum influențat de opiniile părinților mei, care au avut tangențe cu domeniile de mai sus. Pasionat de călătorii, fiind cel care planifica excursiile familiei in străinătate în cele mai mici detalii, am hotărât să particip în clasa a X-a la Olimpiada de Geografie, hotărât să pun în valoare o pasiune mai veche. Din clasele primare îmi amintesc cât de mult mă fascina să călătoresc mental prin diverse colțuri ale lumii și să știu mai multe decât cei de vârsta mea. Până la aflarea rezultatelor Olimpiadei Județene, am fost tot timpul cuprins de un sentiment nemaiîntâlnit de încredere care mi-a dat putere, iar rezultatul a fost pe măsură. Calificarea la faza națională și premiul obținut acolo m-au determinat să iau o decizie până atunci neașteptată în ceea ce privește viitorul meu, deși aveam alte planuri, însă știam ca voi primi susținerea părinților.

  • Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.

În primul rând, admiterea este pe bază de dosar, iar media examenului de bacalaureat contează în proporție de 50%, în timp ce nota disciplinei facultative de la bacalaureat reprezintă ceilalți 50%. Totodată, dacă ai obținut premii la Olimpiada Județeană sau Națională de Geografie (așa cum a fost cazul meu), primești automat loc la buget, indiferent de notele obținute la bacalaureat, trebuie doar să-l treci. Toate specializările de licență durează 3 ani, însă la Departamentul de Geologie există specializarea Inginerie Geologică, de 4 ani.

  • Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?

Sincer, m-am așteptat să am parte de ore mult mai dinamice, în general sunt adeptul orelor practice. Însă, în anii de licență a învățat că dacă ești foarte pasionat de acest domeniu, reușești să aplici noțiunile teoretice în tot ceea ce vezi în jurul tău. Astfel, îți dai seama că geografia se regăsește în orice element din proximitatea ta. Totodată, aș vrea să demontez stereotipul general că geografia înseamnă doar țări și capitale învățate pe de rost. Recomand potențialilor studenți să arunce o privire asupra disciplinelor pe care le va studia de-a lungul anilor de licență și să se convingă de multidisciplinaritatea geografiei.

  • Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?

Pasiunea și perseverența au fost cheia motivației mele. Deși aveam mereu note mari, nu toceam pentru a le obține, ci îmi foloseam dorința de a cunoaște cât mai multe despre fiecare disciplină, iar pe alocuri și cunoștințele dobândite la olimpiade. Inițial, mă mulțumeam că știam mai multe decât colegii mei, iar asta părea suficient și aveam iluzia că orele de curs sunt suficiente. Însă l-am întâlnit pe domnul asist.dr. Lucian Roșu, care m-a ghidat și m-a învățat că întotdeauna există câte ceva în plus de descoperit în geografie, iar literatura de specialitate în limba română și cea internațională pot deschide ușa cercetării în domeniu, iar fiecare student poate fi un potențial cercetător.

  • Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?

Geografia așezărilor a fost disciplina care mi-a deschis pasiunea pentru domeniul geografiei urbane, în care puteam folosi la capacitate maximă Sistemele Informaționale Geografice. În cadrul orelor de seminar, am avut ocazia să văd orașele dintr-o altă perspectivă, care a facilitat observarea funcțiilor neadecvate ale unui oraș și cum acestea pot fi modificate pentru a putea crește gradul de satisfacție al locuitorilor. Totodată, am reușit să aflu tot prin tehnici SIG, dar și prin metode statistice, care sunt cauzele care stau la baza disparităților regionale/naționale dintre orașe. Cu alte cuvinte, această materie a presupus și o serie de activități practice, in fața computerului, care au determinat studentul să aplice metodele învățate la curs într-o manieră interactivă, cu scopul fixării mai rapide a informațiilor și a procedeelor aplicate în analiză.

  • Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?

Pot spune că participarea la o conferință desfășurată la Constanța în ultimul an de licență mi-a schimbat mult perspectiva pe care o aveam inițial. Astfel, consideram că a putea fi capabil de a realiza lucrări cu valoare științifică necesită zeci de ani de lucru și de documentare, cu alte cuvinte, aproape imposibil. Prin realizarea unei lucrări care mie îmi parea relativ simplă, însă petru care am lucrat câteva luni și care pentru cei prezenți la eveniment reprezenta un element novator în cercetarea geografiei urbane, am învățat că dacă urmezi domeniul care îți creează plăcere și reușești să-ți transpui cunoștințele în ceea ce creezi, poți crea lucruri de valoare inestimabilă, de care nu ai fi crezut că vei fi capabil vreodată, iar pe deasupra să fii și apreciat pentru ceea ce realizezi.

  • Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?

Pe lângă practica obligatorie din anii 1 și 2 de licență, care se desfășoară staționar în primul an (Tulnici, Rarău, Agigea) și itinerant în cel de-al doilea (pe diverse trasee din țară – Delta Dunării, Maramureș, Cazanele Dunării sau chiar din străinătate – Rusia, Țările Baltice, Polonia, Spania, Elveția, Georgia, Turcia), trebuie să menționez și posibilitățile de practică Erasmus+. În vara dinaintea anului 3 am avut oportunitatea de a beneficia de un stagiu de practică Erasmus+ de 3 luni în Praga, oraș pe care-l pot plasa pe primul loc dintre cele vizitate. Recomand oricui un astfel de stagiu pentru a pune în valoare cunoștințele din facultate, mai ales dacă este vorba de domeniul turismului (pentru care sunt disponibile cele mai multe locuri) și nu numai. Implicit, îți poți îmbunătăți atât abilitățile lingvistice, cât și cele sociale, poți experimenta un loc de muncă în domeniul studiat și poți cunoaște oameni noi, vizita câteva orașe, dar și să capeți o experiență valoroasă în gestionarea banilor.

  • Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.

Sincer, cel mai mult contează modul în care un profesor predă o anumită disciplină și de deschiderea studentului pentru a recepta informația respectivă. Majoritatea profesorilor, chiar și cei aparent inabordabili, sunt disponibili pentru explicații suplimentare atât pe parcursul orelor, cât și în afara acestora (în pauze sau chiar în birou). Am rămas efectiv uimit de amabilitatea lor atât în anii de licență, cât și în primul an de master. Astfel, consider că e mai facilă comunicarea face to face cu profesorul pentru lămurirea sau fixarea unor anumite aspecte, dar și pentru colaborarea cu aceștia în scopul realizării unor lucrări științifice.

  • Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?

Având în vedere că am ales această facultate din pasiune și nu doar pentru a fi făcută, nu m-aș fi putut vedea studiind altceva. Poate că nu este facultatea perfectă și există loc pentru îmbunătățiri, de exemplu mai mult accent pe disciplinele practice decât pe cele teoretice, consider că noile generații de profesori și cei care îi vor urma vor realiza această tranziție. Există în prezent un apetit ridicat al acestora pentru literatura de specialitate internațională, iar în ultima perioadă apar noi tehnici și metode lucru în facultatea noastră, care au un impact tot mai ridicat asupra comunității (ex. Strategia de Turism a Municipiului Iași până în 2030, realizată de tinere cadre didactice din Departamentul de Geografie).

  • Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.

Am beneficiat de bursă în fiecare semestru din cele 8 de până acum, în general cam primi 20% o primesc, însă obținerea acesteia nu a fost scopul meu. Consider că este mai importantă valoarea cunoștințelor dobândite decât cea financiară. Absolvenții facultății noastre se pot angaja în funcții administrative la nivel local, dar și național ca specialiști de mediu, turism, planificare teritorială, dar și ca meteorologi sau hidrologi (chiar 3 actuali colegi de grupă sunt angajați în acest ultim domeniu).

  • În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți?

În primul rând, îi încurajez să aleagă cu inima, să aleagă domeniul care le place, nu unul impus sau sugerat de altcineva si să nu se lase conduși de gândul că „nu voi putea face nimic cu facultatea asta”. Atât timp cât există pasiune, nu pot exista limite!