


DESPRE MINE
-
Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul nostru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.
Mă numesc Andreea și studiez la Facultatea de Informatică din Iași, anul al treilea 3.
-
Să ne întoarcem în urmă cu 2 ani. Cum era Andreea în liceu , ce pasiuni avea, preocupări , vise și dorințe?
Când eram în liceu, fiind la profil de matematică-informatică, am descoperit prima data informatică. Deși aveam multe activități extrașcolare, informatică a ajuns să ocupe, într-un mod sau altul, cel mai mult timp. După o lună de studiu, poate și pentru că am avut o doamnă profesor exceptioanală la această materie, eram deja hotărâtă cu privire la ce fel de profesie aș vrea să urmez(programator) și la facultatea care sa ma pregătescă pentru acest lucru (cea de informatica).
-
Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigură de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?
Am ținut cont, în primul rând, de pasiunea mea în acest domeniu. Sincer,deși am avut o opțiune de back-up(Facultatea de Matematică-profilul matematică-informatică), nu am considerat niciodată o altă opțiune.
Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.
În general, exceptând situația actuală care influenteaza procesul de admitere, se susține un examen la facultate și se face media între nota la acest examen, media la examenul de bacalaureat și nota de la bacalaureat dintre disciplinele matematica si informatica(se alege nota mai mare). Dacă nu aveți notă la niciuna dintre aceste materii (ați dat bacalaureatul la un alt profil sau altă disciplină) se consideră tot nota de la examenul dat de facultate. Media de admitere nu este aritmetica, ci fiecare din componente contează într-un anumit procent (de exemplu, când am dat eu, examenul dat de facultate era 50%, media de BAC era 25%, iar nota la matematică sau informatică 25%). Mai este la facultatea asta si alta chestie interesanta legata de admitere. Mai existao posibilitate pentru elevii de liceu până în clasa a 11-a inclusiv, (un examen)o preadmitere, care poate fi luată în considerare pentru media de admitere. Așadar, ca elev, te poți duce să dai acest examen de preadmitere (ce are exact același tip de subiect ca acel al examenului din acel an), iar dacă obții o nota mare, iar în anul în care dai admiterea obții o nota mai proastă, aceasta va fi înlocuita în media de admitere cu nota de la preadmitere. Facultatea de Informatică din Iați are 3 ani de studiu la licență și doi ani de master. Evaluările depind de profesori și, de obicei, diferă de la materie la materie.
Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?
Am aticipat că va fi o mare diferență între liceu și facultate, aici studenții sunt tratați ca niste adulți complet responsabili de acțiunile și deciziile proprii. Mă așteptam să fim ghidati de foarte aproape de un pseudo-diriginte, dar nu a fost asa. Aș fi vrut să primesc mai multă atenție din partea profesorilor de curs, a doamnelor secretare, a profesorilor de laborator etc. Mă așteptam ca cineva să mă ajute să rezolv probleme tehnice care apăreau, dar în mare majoritate a fost munca mea sau a colegilor.
De asemenea, mă așteptam ca în facultate, având un asemenea profil, să existe calculatoare pentru studenți, PC-uri care sa fie up to date și funcționale. La capitolul acesta am rămas chiar dezamăgită întrucat fiecare student trebuie să vina cu laptop-ul propriu. Puținele calculatoare care mai sunt, nu sunt funcționale sau nu sunt moderne.
Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?
În primul rând, mă motivează să învăț dorința interioară și curiozitatea pentru informatică. Dar, în cadrul facultății, profesorii motivează, bursele motivează, concursurile legate de rezultatele la diverse materii, competiția dintre studenți etc.
Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?
Deși mai multe materii mi-au atras atenția, cel mai mult mi-a plăcut(din materiile parcurse până acum) Ingineria Programării. Aceasta se studiază în anul al doilea, semestrul al doilea, și deși am făcut-o de acasă, a câștigat locul de materie preferata. Motivul pentru care o apreciez mai mult decât pe altele e ca, la laborator, într-o jumătate de semestru, fiecare grupă simulează o echipa dintr-o firmă și are un proiect la care trebuie toți să lucreze. E adevarat că munca unui individ influențează aplicația finală și deci, nota colectivă, dar asta a fost o experiență foarte interesantă pentru ca ne-a ilustrat cum se întâmplă în firme, la serviciu.
.
Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?
Eu am participat la cursurile facultative de Programare Competitivă și am fost foarte mandră când echipa facultății noastre a ajuns, în cadrul concursului ICPC, la etapa finală care se ținea în afara țarii. Acolo, ei concurau împotriva echipelor ce reprezentau alte țări, iar noi, cei de la Programare Competitivă am putut să vedem cum se desfasura competiția acolo. M-a emoționat modul în care ne-am strâns cu toții într-o sală și îi susțineam pe colegii noștri care reprezentau România.
Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?
Da, am făcut până acum două internship-uri, dar deși facultatea nu mi-a oferit acele oportunități, un profesor de la facultate m-a ajutat.
Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.
În general, profesorii îi tratează pe toți studenții la fel, la început. Dar, odată ce unii se remarcă (pozitiv sau negativ), evident că apar diferențe. Profesorii explică de câte ori e nevoie, dacă studentul a învățat cursul/cursurile și nu înțelege ceva, dar multe din problemele tehnice (și având în vedere că lucrăm de pe laptopurile noastre, acestea apar) trebuiesc rezolvate personal.
În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți?
Deși nu este o facultate ușoară, și nici măcar anul întâi nu e ușor, iar lucrurile se complică odată cu trecerea timpului, și licențele sunt mai mult practice decât teoretice, dacă vă pasionează domeniul IT, veniți aici cu gândul că este cea mai buna facultate de informatică din regiune și că este bine-vazută și în străinătate și că o sa primiți ajutor de la un colectiv fain care probabil e aici datorită acelorași idei ți valori ca ale voastre.