Facultatea de Informatică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași- interviu cu Marius

Facultate
INFORMATICĂ 75%

„Topul poziţiilor pentru seniori cu cele mai multe aplicări în perioada desfăşurării târgului (între 100 şI peste 300):
– job-urile de Switching Engineer, Base Station Support Engineer, Core Switching Support Engineer, Access Transmission Support Engineer, ERP Analyst la unul dintre principalii operatori din industria de telecom din România;
– IT Project Manager în cadrul unei companii de consultanţă şi software development;
– Senior Quality Assurance Engineer în cadrul unei companii de consultanţă şi software development;
– Web Developer la un furnizor de soluţii IT software;
– Business Intelligence Analyst într-o companie care activează în sectorul telecom.

Topul poziţiilor pentru juniori care au atras cel mai mare număr de aplicări (între 200 şi peste 300):

– Junior Tester în cadrul unei companii din industria web care lucrează cu servicii de comunicare online;
– un program de internship în departamentul de IT al unei companii care activează în industria serviciilor financiare;
– IT System Analyst si Help Desk Analyst în cadrul unei companii care activează în industria serviciilor financiare;
– internship în vânzări de produse şi servicii IT o multinaţională din IT&C Software;
– internship în domeniul IT la o companie care activează în sectorul consultanţei;”

SURSA:  https://www.zf.ro/profesii/topul-celor-mai-cautate-joburi-in-it-vezi-aici-pentru-ce-posturi-cer-it-stii-salarii-de-1-500-de-euro-la-angajare-9094748

  • Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul noastru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.

Numele e Bulhac Marius Octavian și am terminat anul 2 la facultatea de informatică.

  • Să ne întoarcem în urmă cu 2 ani. Cum era Marius în liceu , ce pasiuni avea, preucupări , vise și dorințe?

În liceu, Marius nu avea niste dorinte bine definite, in afara de o nota buna la BAC, dar se juca multe jocuri video și era interesat de felul cum funcționează anumite parți ale calculatorului.

  • Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigur/ă de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?

În alegerea facultatii m-a influentat faptul ca îmi plăcea informatica. Îmi plăcea procesul de a rezolva o problemă scriind un program.Îmi plăcea mai mult decât alte materii, așa că decizia a fost simplă. Am mai avut și alte idei în minte, dar erau doar ca opțiuni de rezervă.

  • Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.

Facultatea în sine este una despre care am o părere bună. Procedura de admitere a fost pentru mine destul de simplă: mergi să te înscrii, apoi  la examen. Examenul a fost la alegere între matematică și informatică, iar eu am dat la a doua, iar dificultatea a fost mai mare decat la examenul de bacalaureat. Anii de studiu sunt 3, iar evaluarea variaza de la materie la materie; poate fi unul sau 2 examene, teste, proiecte, teme.

.

 
  • Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?

Așteptările pe care le-am avut au fost: să învat multe lucruri interesante și ca profesorii să fie interesați si dedicați. Ambele s-au dovedit adevarate în proporție de 80%.

  • Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?

Învat la toate materiile cat sa trec fara probleme, si mai mult la cele care imi plac in mod deosebit. M-a motivat faptul ca am colegi cu care pot discuta materia si a intelege mai bine.

  • Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?

Materia mea preferata a fost ‘Sisteme de operare’, pentru că mi s-a părut ușor de înțeles, de urmărit. A pus accentul pe partea practică, deși am avut și un examen din teorie. Am simțit că învăț multe lucruri utile pentru întelegerea mea a felului cum functioneaza software-ul, așa că am învățtat cu drag.

  • Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?

Un eveniment marcant a fost patialul la ‘baze de date’, unde am avut un examen cu 700 de subiecte, iar dificultatea a fost mai mare decat ma asteptam. A fost un eveniment marcant in special fiindca a fost singura mea restanta.

  • Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.

„Compatibilitate” nu e un cuvânt pe care l-as folosi pentru a descrie relațiile cu profesorii, fiindcă opiniile despre profesori sunt majoritar aceleași printre studenți. Profesorii își dau interesul, deși unii nu reușesc să facă studenții interesați de materia lor. Atitudinea profesorilor variază, cum e și de așteptat, dar cu interes din partea studentului se poate merge înainte. Profesorii cooperează bine când văd interes.

  • Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?

Absolut. Mediul de lucru este mult mult mai bun decât a fost cel din liceu. Din cunoștințele mele limitate, este un mediu mai bun comparativ cu alte facultăți.

  • Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.

Nu am beneficiat de burse, dar multumită interesului conducerii facultății, am avut ocazia să interacționez cu diverse companii. Este foarte folositor să știi cam ce oferte sunt, ce se caută, cu cine poți vorbi.

  • În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți? 

Înainte sa ma înscriu la facultate, mi s-a spus de mai multe ori ca facultatea de informatica e una grea, ca multi o încep si nu o termina, etc. Deși e adevarat ca sunt destul de multi care renunța pe parcurs, eu cred ca facultatea da suficiente șanse de a trece o materie atâta timp cât studentul e decis sa o facă. Cu alte cuvinte, nu vă fie frică.