Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul nostru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.
Baciu Ștefan, Facultatea de Litere, secția Limbi Moderne Aplicate, Traducere și Interpretare, Franceză-Germană, anul al III-lea.
Să ne întoarcem în urmă cu 3 ani. Cum era Ștefan în liceu , ce pasiuni avea, preocupări , vise și dorințe?
În trecut, pe când eram la liceu îmi doream să devin profesor, însă nu mai sunt atât de sigur că acum aș mai vrea să urmez această meserie. O pasiune de a mea este caligrafia, îmi place mult să scriu și să imit diverse scrisuri.
Ce te-a influențat în alegerea facultății? Ai știut înainte și ai fost sigură de opțiunea ta sau aveai și alte idei în minte?
În ceea ce privește alegerea facultății, am fost aproape sigur că doresc sa urmez Facultatea de Litere, însă, mi-ar fi plăcut și Facultatea de Pshihologie, dar am avut anumite rețineri deoarece nu aveam deloc cunoștințe în acest domeniu (pshihologie) comparativ cu Facultatea de Litere, unde aveam o bază destul de solidă din liceu, unde am studiat franceză (5 ore pe săptămână).
Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.
Facultatea de Litere – admiterea este doar pe bază de dosar, deci, media de la examenul de bacalaureat contează în proporție de 100%. Anii de studiu – 3. Facultatea de Litere este o facultate care oferă un mediu plăcut și care te primește călduros deoarece profesorii sunt apropiați studenților, mediul de lucru fiind unul propice dezvoltării unor abilități de lucru în echipă, dar și al dezvoltării personale.
În ceea ce privește evaluarea semestrială, din punctul meu de vedere nu sunt probleme atât timp cât respecți cerințele/exigențele profesorului și prezența la cursuri/seminarii.
Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?
Sincer să fiu, așteptările mele erau mult mai mari pentru că atunci când te concentrezi pe studiul a două limbi străine te aștepți ca la finalul facultății să știi să vorbești acea limbă măcar fluent, însă, nu este chiar așa deoarece pe lângă facultate, trebuie mult studiu individual.
Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?
Facultatea m-a motivat să învăț mai mult deoarece am întâlnit profesori care m-au încurajat să fac asta. (Ce înseamnă încurajare? Încurajarea înseamnă că mereu ne motivează să ne urmăm visele și că mereu ne răspund cu drag la toate întrebările pe care le avem – atât fizic, cât și prin e-mail.) Vorbesc strict de secția mea, nu știu cum sunt domnii profesor în ceea ce privește predarea altor limbi. (Rusă, Spaniolă, Engleză, Română)
Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?
Materia mea preferată din facultate a fost Traductologia Germană deoarece acolo ne fixam cunoștințele de gramatică și oricare altele.
Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel institutional?
Da, am făcut practică de specialitate, la un birou de traduceri, pe limba franceză. Munca constă în traducerea anumitor documente din diverse domenii (juridic, economic, medical).
Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.
Bineînțeles, profesorul trebuie să își desfășoare cursul și în funcție de necesitățile și nevoile studenților. Am întâlnit câțiva domni profesori care mereu ne întrebau dacă ne place și dacă avem diferite propuneri privitoare la desfășurarea cursului. Atitudinea profesorilor față de studenți este una plăcută și de prietenie față de studenți. Bineînțeles că am întâlnit și un singur domn profesor mai dificil, din punct de vedere al comportamentului, însă, ne-am adresat tutorelui nostru și am mai remediat problema. (Din nou, precizez pentru limbile franceză și germană)
Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?
Sincer să fiu, nu știu, însă, nu m-aș vedea să fac altceva în afară de această facultate.
Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.?
Profesor, Interpret, Traducător (pentru a fi traducător autorizat, trebuie să susții anumite examene la București, în funcție de domeniu – juridic, medical, tehnic etc.). De asemenea, poți lucra și în multinaționale.

Photo by Florencia Viadana on Unsplash
În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți?
În primul rând, este foarte important să ne îndeplinim visele. Și pentru acestea, trebuie să muncim. În al doilea rând, facultatea te poate forma și pentru societate deoarece te învață practic cum să înveți singur și să îți organizezi timpul. Facultatea reprezintă un nou ciclu de viață în care poți să întâlnești noi oameni care, de ce nu, poți lega prietenii frumoase și care te ajută la formarea ta din toate punctele de vedere. Bineînțeles că în facultate vom întâlni multe momente în care ne vom simți neîndreptățiți, însă, trebuie să știm să trecem peste aceste momente deoarece viața nu este întotdeauna corectă și trebuie să ne obișnuim de pe acum cu acest gând.