Facultatea de medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași- interviu cu Elena

FACULTATE
MEDICINĂ 50%
  • Bună și mulțumim din suflet pentru că ai ales să faci parte din proiectul nostru care își propune să le ofere o mână de ajutor tinerilor liceeni în alegerea facultății: cât este mit și cât este realitate? Pentru început am să te rog să ne spui numele, facultatea la care ești și anul de studiu.

Numele meu este Maria-Elena Niță și sunt studentă la Universitatea de Medicină si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, specializarea Medicină, anul 3.

  • Să ne întoarcem în urmă cu 3 ani. Cum era Elena în liceu , ce pasiuni avea, preocupări , vise și dorințe?

Acum 7 ani, pe vremea când intram în clasa a 9-a, știam că acesta este drumul pe care voiam să îl urmez. De mică voiam să ajut și să fac bine, așa că am luat toate optiunile și le-am analizat. Aceasta era singura validă, însă nu am neglijat niciun obiect de studiu. Am participat la o multidine de competiții indiferent de materia studiată, fie ea limba straină, fie matematica sau fizica, ori chimie. La unele dintre ele am avut si rezultate incurajatoare, facand parte din lotul care urma să reprezinte țara la nivel international. Și a venit finalul liceului când a trebuit să iau decizia cea mare. Ce cale voi urma?

 Dupa ce m-am bucurat de reusitele din timpul ultimilor 4 ani de școala, fiind sef de promoție, a trebuit să mă înfrunt cu cea mai mare temere a mea:

Este sau nu specializarea pe care vreau sa o aleg cea potrivita pentru mine?

Raspunsul acesta mi-l va da timpul.

  • Poți să ne dai câteva informații generale despre facultate în sine procedură de admitere, număr de ani de studiu, evaluări etc.

Admiterea nu a fost una ușoară, având un test grilă cu 90 întrebări din biologia de clasa a 11-a și chimia organică sau fizică, la alegere. Am început să mă pregatesc serios înca de la începutul clasei a 11-a, când am început să rezolv teste, pe masura ce parcurgeam materia.

Facultatea constă în 6 ani de studiu, urmată de examenul de licență și de examenul de rezidențiat care este decisiv pentru cariera unui viitor medic. Acest examen este tot grilă, urmând ca după susținerea acestuia, descrescator în funcție de medie, ca fiecare absolvent să îșo aleagă specializarea dorită, la nivel național, fie ea medicală sau chirurgicală.

 Secretul este ca nu numai cei 2 ani m-au ajutat sa ajung unde sunt, ci toata munca depusă pe parcursul anilor de școală au contribuit la asta. Orice cunoștință este valoroasă. Nu pot spune însă, că nu am cochetat și cu alte facultăți înainte de a intra la medicina. Celelalte 2 opțiuni clare au fost fizica și limba și literatura greacă, însă medicina a fost mereu pe locul 1.

  •  Ce așteptări aveai și câte dintre ele s-au dovedit stereotipuri?

Nu pot sa zic că aveam niște așteptări clare, dar știu că îmi doream ca fiecare materie studiată să îmi suscite interesul și să mă facă să îmi dezvolt gândirea critică. Mă întreb ce aș mai putea învăța ca să mă pregătesc mai bine pentru momentul în care voi fi pusă față în față cu proprii pacienți, care, cu siguranță, nu e un joc când vine vorba de viața unui om.

 De asemenea, eram sigură că îmi doream multă practică, asta fiind partea care definește calitatea pregătirii noastre cu adevarat. Pana acum, am avut plăcerea să văd că în mare parte am obținut ceea ce am dorit de la mentorii mei.

  • Ce te motivează să înveți și cât din mediul social al facultății te-a motivat sau te-a făcut să te plafonezi?

Competiția este cuvântul cheie. Are și avantaje și dezavantaje. Avantajul este că ești în continuă schimbare, progresând, deoarece ești constrâns atât de mediul înconjurator (colegi, profesori), să vrei mai mult, să te pregătești mai bine, să fii mai bun, dar și de pacienți. Atunci când te prezinți în fața lor trebuie să știi cum să porți discuția astfel încât să descoperi toate indiciile care să te ducă la rezultatul dorit: de a salva viața omului din fața ta, de a alina suferința sa. Adevarul este ca nimeni nu e perfect și nu vei putea fi in top de fiecare dată, dar mereu trebuie să progresezi și să vrei mai mult de la tine. Dezavantajul este stresul continuu la care ești supus, riscând să pici în extrema opusă, fiind cuprins de fenomenul de “burn out”.

  • Care a fost materia ta preferată din facultate și de ce?

Nu pot spune ca am o materie preferată, dar am mai multe materii care mi-au plăcut în acești 3 ani pe care i-am parcurs pâna acum. Cel mai mult m-a fascinat să văd că, pe măsura ce parcurg materie dupa materie, trecând de fiecare an, totul are legătura și există o armonie perfectă între toate domeniile pe care am avut plăcerea sa le descopăr. Asta este, dupa mine, partea cea mai importantă, aceea fiind conexiunea. Și e și mai bine când descoperi asta de la început pentru a putea vedea medicina ca un întreg și să poți integra cât mai bine tot ce ai învatat de-a lungul anilor. Aș dori să adaug că încă mai am mult de parcurs și e posibil să mă opresc asupra unui domeniu, de preferat cel pe care îl voi alege la rezidențiat(care imi va defini întreaga cariera).

  • Poți să ne relatezi un eveniment marcant pe care l-ai avut în decursul anilor de studiu?

Nu consider că este un eveniment marcant, probabil m-am obișnuit cu asta. S-au schimbat atât de multe de cand am început să studiez medicina, totul se întampla intr-un ritm accelerat, totul trebuie rezolvat rapid, nu exista timp de odihnă atunci când vine vorba de studiu pentru a putea fi vrednic de a trata un om. Bineînțeles ca e un proces de lungă durată și e anevoios, dar dacă ai încredere și răbdare totul va ajunge la un bun sfârșit. Nu poți spune că dacă termini facultatea/master-ul/doctoratul ești nemaipomenit și nu mai ai ce învăța.

Adevarul este ca ești nemaipomenit, dar mereu ai ce învăța de la oricine: pacienți, colegi, prieteni , familie, oricine. Important este să înveți cum să înveți și să știi când să iei câte o pauza și a-ti lasă timp sa iti dezvolți hobby-urile pentru a-ti păstra sanatatea si pentru a dezvolta intreaga ta personalitate si a nu te epuiza.

  • Ai făcut practică în timpul facultății? Oportunități externe sau la nivel instituțional?

Până acum am avut plăcerea de a face practica atât în țara, cât și în afara hotarelor(Moscova-cu o bursa de o luna pe timpul verii, prin intermediul asociației de studenti).Mereu am încercat sa “gust” cate puțin din fiecare domeniu, asa ca de fiecare data am încercat sa aleg ceva diferit. Am fost plăcut surprinsa sa vad ca profesorii si doctorii cu care am interacționat au avut suficientă încredere in mine încât sa ma învețe si sa ma lase sa interacționez cu pacientii si sa am grija de ei. Pare banal, dar este un privilegiu ca cineva sa te cunoască se cateva ore si sa te lase sa ai grija de un om de care raspunde.(de cele mai multe ori, esti lăsat sa faci asta din primul an de facultate, chiar daca sunt niste task-uri mici, dar asta te face sa capeti încredere in tine). Am fost atrasa de chirurgie pana acum, asa ca am căutat specialități chirurgicale: obstetrica-ginecologie, oftalmologie, chirurgie generala, neurochirurgie. Alte specialitati la care am fost sunt: urgente , anestezie si terapie intensivă.

  • Contează felul tău de a fi compatibil sau nu cu un profesor la această facultate? Care este atitudinea profesorilor față de studenți.

Bineînțeles ca este important felul tău de a fi, de asta suntem toti diferiți si nu la fel. Lumea ar fi plictisitoare. Dar nu este o calitate sau un defect in interacțiunea cu cei din jur. Important este sa fii respectuos. Si mai e foarte important sa fii tu însuți si sa te descoperi ca sa vezi care sunt punctele tari si unde mai ai de lucrat. Orice profesionist trebuie sa își dezvolte armonios personalitatea.

  • Crezi că dacă ai fi experimentat înainte un mediu de lucru asemănător celui de studiu ai mai fi ales această facultate?

    Este adevarat ca este un domeniu solicitant, dar tot medicina as alege. Orice domeniu pe care il alege cineva este solicitant daca vrea sa reușească sa fie in top, orice domeniu e important in dezvoltarea societății.

  • Care sunt oportunitățile de lucru pe care ți le oferă această facultate? Ai beneficiat de burse etc.

Exista burse prin care poti face practica in strainatate. Poate fi practica de vara de o luna( cercetare sau practica in spital), cum este cea de care am beneficiat eu – cercetare-chirurgie generala in Moscova- sau burse tip Erasmus prin care iti este permis sa experimentezi viața de student in alte tari cu universităților cu care exista un parteneriat. De asemenea, poti face practica si in țara, aceasta fiind obligatorie : gărzi efectuate in timpul anului universitar( la specialitățile alese de tine in spitalele universitare din oraș ) si practica de vara de o luna la orice spital din țara la specializarea aleasa de tine.

Răspunsuri la întrebările elevilor:

 

  • Dacă fac medicina nu o sa am viață socială? Medicina este o facultate solicitanta, dar cu o buna organizare ai si viața sociala. Totul este organizarea si abilitatea de a sti cand sa iei o pauza.
  • Medicina este o facultate unde trebuie să înveți mult?Ca orice domeniu in care vrei sa fii in top, este mult de invatat si de explorat, niciodată nu poti spune ca esti expert si s-a terminat cu invatatul, mereu mai ai ceva de invatat, chiar si daca ai iesit la pensie:)))

Trebuie să fi terminat un profil real ca să dau la medicină? Nu cred ca e obligatoriu sa fi terminat un profil real ca sa dai la medicina. Am multi colegi care au terminat un profil umanist si sunt foarte buni in facultate .

  • Este medicina o varintă de rezervă atunci când nu ai descoperit că ai nici o altă pasiune?  Nu cred ca este o varianta de rezerva daca nu ti-ai gasit un domeniu potrivit pe care sa il urmezi. Este o facultate de lunga durata, nefiind tocmai usor de parcurs. Nu are rost sa te legi la cap cu asa ceva daca nu esti dispus sa dai 100%din tine, iti faci mai mult rau si ajungi sa fii nefericit, dar se poate sa vezi ca ceea ce ai alea chiar ti se potrivește si e adevarata pasiune, însă nu m-as baza pe noroc.
  • Îți oferă medicina un viitor sigur? Sunt convinsa ca întotdeauna va fi nevoie de medici, indiferent de condițiile sub care ești pus să lucrezi.

  • În final dacă ne poți transmite un gând frumos sau un îndemn pentru viitorii studenți? 

In primul rând vreau sa va urez mult succes in drumul pe care-l veți alege! Indiferent de alegerea facuta este important sa o faceti cu simt de răspundere si sa va gândiți la ce ati dori sa faceti toata viața voastră. Nu este vorba doar de 3-4-5-6 ani de facultate, ci de ce veți face zeci de ani dupa ce veți termina facultatea. Sunt de părere ca daca iti propui poti termina orice facultate, dar nu uitați ca asta va va defini toata viata. Bineînțeles ca va îndemn sa dați la medicina daca va doriți si cu bune si cu rele. Va doresc curaj si putere de munca in tot ceea ce doriți sa realizați!